Trenden: Fler svenska medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsåret så här långt har startat i rekordfart med hela 139 svenska pallplatser i internationella mästerskap fördelat på 43 idrotter.

Det är en ökning från både 2016 och 2015 då Sverige hade 135 respektive 128 pallplatser. Några av de sporter det går bra för är längdskidor, draghundsport, orientering samt budo- och kampsport. Allra bäst har det gått för styrkelyft som tagit 24 internationella pallplatser.

– Sverige hade en internationell storhetstid under 80-talet med flera internationella medaljörer men inget som motsvarar det vi ser idag. Men vår peak är långtifrån nådd, vi har massor av hungriga utmanare under vår världselit och ännu har inte den bästa lyftaren kommit till vår idrott, säger Robert Ericsson i ett pressmeddelande, sportchef på styrkelyftförbundet.

Bästa idrottarna i år:

Tove Alexandersson, orientering och skidorientering – 7 individuella pallplatser

Nelly Viklund, längdskidor (parasport) – 3 individuella pallplatser

Kristin Björfeldt, längdskidor (parasport) – 3 individuella pallplatser

Källa: prispallen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.