Ukraina överväger att söka vinter-OS 2030. Foto: TT/Bildbyrån

Trots krigshot – Ukraina planerar att söka vinter-OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

Trots hot om krig står Ukraina fast vid planen på att söka vinter-OS 2030.

– Vi ser nu över hur vi ska starta och genomföra OS i Ukraina, sade idrottsminister Vadym Huttsait.

Huttsait berättade i fredags för landets parlament om läget för den ukrainska OS-ansökan, uppger sajten Inside the games.

Trots det högst påtagliga hotet om en rysk invasion sade Huttsait att den största utmaningen som OS-ansökan stod inför är infrastrukturen, att det bland annat behövs byggas nya arenor.

– Vi har otillräckligt med infrastruktur för vinteridrott, men vi jobbar på det. Vi ser nu över hur vi ska starta och genomföra OS i Ukraina 2030, sade Huttsait, rapporterar Interfax enligt Inside the games.

Kandiderade till 2022-spelen

I fjol presenterade Huttsait planerna på en OS-ansökan och landets president Volodomyr Zelenskij bekräftade ambitionerna för Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach vid ett möte i september, uppger sajten Gamesbids.

Ukraina kandiderade med Lviv som huvudort för att få vinterspelen 2022, som precis genomförts i Peking, men tvingades dra tillbaka ansökan när Ryssland invaderade och annekterade Krimhalvön 2014.

Sapporor och Salt Lake City kandiderar också

Åtta år senare står Ukraina inför ett nytt hot från Ryssland samtidigt som man avser att kandidera för ett vinter-OS.

Om Ukraina står fast vid sina planer får man motstånd från Sapporo i Japan och Salt Lake City i USA, samt eventuellt även från spanska Pyrenéerna-Barcelona och kanadensiska Vancouver som visat intresse för att söka OS 2030.

Milano och Cortina d'Ampezzo i Italien arrangerar de kommande vinterspelen 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.