Finland firar historiska OS-guldet. Foto: TT

Finland historiska mästare – tog OS-guld efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Finland är olympiska mästare i ishockey för första gången.

De finska lejonen vann OS-guldet efter en jätterysare mot ryska laget.

– Vi ska njuta av det här och fira. Det blir den lättaste delen, finländare vet hur man firar, utbrister forwarden Harri Pesonen.

Finland har två OS-silver i ishockey sedan tidigare. Men aldrig tidigare har man fått ta emot den ädlaste valören på ett olympiskt spel – fram till i dag.

För 16 år efter finalförlusten mot Sverige i OS i Turin 2006 knep Finland till slut det efterlängtade guldet efter 2-1 mot ryska laget i en riktig rysare.

OS i Peking 2022

Det började dock inte bra för de finländska lejonen. Redan i den åttonde minuten gav Mikhail Grigorenko det ryska laget ledningen. Den ryska ledningen stod sig perioden ut, men tidigt i mittenakten hittade Finland rätt när Ville Pokka styrde in kvitteringen.

Avgjorde i tredje

Det finska avgörandet kom sedan direkt i början den tredje perioden.

Marko Anttila skickade in pucken mot mål. På vägen mot mål styrdes pucken av Hannes Björninen in i mål till 2-1 bakom en skymd Ivan Fedotov i det ryska målet.

Ryska laget gjorde sedan allt man kunde för att få in en kvitteringspuck, men Finland höll ut och tog därmed sitt första OS-guld i ishockey.

– Det här är riktigt stort. Vi vet hur vi ska spela och vi jobbade hårt tillsammans för att ha kul där ute. Vi visste att vi skulle få våra chanser, säger Björninen i den mixade zonen, där spelarna möter pressen, efteråt.

Vilt firande i omklädningsrummet

Enligt TT nådde jublet från det finländska omklädningsrummet ut till den mixade zonen och de finländska spelare som ännu var kvar där skrattade nöjt.

– Jag kommer nog inte att fatta det förrän jag är i omklädningsrummet. Just nu känns det mest tomt, sade forwarden Harri Pesonen, tre mål och fyra poäng i turneringen, och fortsatte:

– Det var tufft i början med positiva test, trots att de redan hade haft covid. Men det är så det är här. Man visste inte vad som skulle hända nästa dag. Som tur var lade det sig. Det var skönt att vi inte kom hit förgäves, säger han och fingrar på guldmedaljen som hänger runt halsen.

Senaste vinnarna i OS-herrhockeyn

2022: Finland.

2018: OAR (Ryssland).

2014: Kanada.

2010: Kanada.

2006: Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet