Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2022 vädjade Vladyslav Heraskevytj om fred. Så blev det inte. Foto: Bildbyrån/SVT

Ukrainsk OS-åkare blev aktivist: ”Jag var inte redo för krig”

Uppdaterad
Publicerad

Under OS i Peking vädjade Vladyslav Heraskevytj om att freden i Ukraina skulle bestå.

Så blev det inte.

Nu berättar den ukrainske skeletonstjärnan, som numera titulerar sig aktivist, om hur hans liv förändrats efter krigsutbrottet.

– Jag är inte lika fokuserad på idrotten nu, säger han till SVT Sport.

Vladyslav Heraskevytj drog uppmärksamhet till sig i herrarnas skeletontävling vid OS i Peking 2022.

Vid målgång höll ukrainaren upp en lapp med texten: ”Inget krig i Ukraina”.

Kriget i Ukraina

Kriget startade efter OS

Heraskevytj fick inte igenom sin önskan. Strax efter OS avslutats invaderade Ryssland Ukraina, och kriget har därefter fortsatt i två år.

Nu berättar han för SVT Sport att han inte såg framför sig vad som skulle ske när han höll upp lappen.

– Definitivt inte. Jag var inte redo för krig. Jag kunde tänka mig små saker som skulle kunna ske eftersom min farfars far var med under andra världskriget, så jag hörde vissa berättelser när jag var liten, säger han, och fortsätter:

– När han berättade om det så var det inte med någon glädje, även när han berättade om segerdagen grät han. Det var tufft för honom.

– Så när jag höll upp lappen förstod jag inte helt vad som skulle hända om några veckor. Man kan inte föreställa sig att något sånt här ska kunna ske under 2000-talet.

Har välgörenhetsorganisation

Heraskevytj pausade karriären strax efter invasionen, och trodde att hans liv som skeletonproffs var över. Istället startade han en välgörenhetsorganisation, som delar ut förnödenheter till personer i Ukraina.

Nu har han dock återupptagit karriären. Han deltog tidigare denna vecka i VM, men säger att idrotten inte är hans främsta fokus i dag.

– Idrotten är inte det viktigaste, det tror jag att många känner. Det är inte det största fokuset i livet. Samma saker händer med många andra saker, säger han, och utvecklar:

– När invasionen inträffade började man förstå att materiella saker som en bil eller lägenhet inte är så viktig. Det viktigaste är att krama sina vänner.

Hela reportaget: ”Kan inte förbereda sig för krig”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladyslav Heraskevytj berättar om sin aktivism. Foto: Lotten Engbom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet