Ryske före detta skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning. Foto: Arkiv/TT

Rysk skidskytt fälld för dopning – blir av med OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske före detta skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning. Han blir av med flera medaljer, bland annat OS-guldet 2014.

– Verkligen tråkigt när såna dopningsfall uppdagas, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Jevgenij Ustjugov var en av fyra ryska åkare som anklagades för dopning i slutet av 2018. De övriga var Svetlana Sleptsova, Aleksander Tjernysjev och Aleksander Petjenkin. De två sistnämnda stängdes av i juni 2019.

Ustjugov – som har tagit flera medaljer i OS och VM – friades.

Men IBU (Internationella skidskytteförbundet), startade en ny utredning med hjälp av analys kring prover som samlats in 2013 – och nu har domen kommit: Både Ustjugov och Sleptsova fälls.

– Jag har tävlat mycket mot Sleptsova och hennes resultat var väldigt mycket upp och ner. Det var misstänksamt och nu ser vi resultatet av det, säger SVT:s skidskytteexpert Helena Ekholm.

– Det är ju jättetråkiga saker som händer. Men det är viktigt att tillägga att åkarna har tre veckor på sig att överklaga, förklarar Niklas Carlsson, som är generaldirektör i Internationella skidskytteförbundet.

Har vi mer att vänta?

– Jag hoppas verkligen att vi ser slutet på det här med det som Ryssland har gjort mot idrotten.

Ustjugovs samtliga resultat i världscupen från augusti 2013 till slutet av säsongen 13/14 inklusive OS-guldet 2014 stryks.

”Bra att han åker fast”

– Det är verkligen tråkigt när det uppdagas såna dopningsfall. Han har ju tagit några medaljer på mästerskap tidigare. Det är bra att han åker fast trots att det har gått väldigt lång tid. Det är tråkigt att man ska behöva dela ut medaljer i efterhand, men sån är verkligheten just nu, säger skidskytten Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Även Svetlana Sleptsovas resultat under samma period (från och med 22 mars) stryks.

Idrottarna kan överklaga sina domar till Idrottens skiljedomstol, Cas.

Samtidigt väntas ytterligare en dom från CAS:s antidopningsavdelning gällande Ustjugov och Sleptsova, från Vancouver-OS 2010. En fällande dom där för Ustjugov skulle betyda två svenska medaljer. Både vid Ustjugovs OS-brons i stafett i Vancouver 2010 och vid VM-silvret i stafett 2011 slutade Sverige på fjärde plats.

KLIPP: Sant eller falskt om anabola steroider

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.