JVM–guld till de svenska skidskyttetjejerna i stafett

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fortsätter att imponera i junior-VM i skidskytte i Otepää. I dagens stafett körde Elvira Öberg, syster till OS-guld- och silvermedaljören Hanna Öberg, upp Sverige från en femteplats till guldet. I måndags vann hon guldet i distanstävlingen.

De svenska tjejerna var som sämst femma i stafetten när Ella Halvarsson växlade till Öberg. Men 19-åriga Öberg gjorde en imponerande sista runda då hon tog in 55 sekunder på ledande Finland och Norge.

– Vi hade snackat på förhand och sagt att även om jag var efter så skulle jag inte ge upp, säger Öberg i arrangörens segerintervju.

twitter

Öberg åkte snabbt i spåret och sköt felfritt. Så när tätnationerna Finland och Norge bommade i de sista skyttet var svenskan ikapp. Öberg och finskan Heidi Nikkinen följdes sedan åt på sista varvet men svenskan vann spurten på målfoto.

– Jag trodde att jag kanske var först, men jag var inte säker, säger Öberg.

Amanda Lundström körde första sträckan för Sverige, hon växlade som trea. Norge slutade trea, 37 sekunder efter Sverige.

Det finns två klasser i junior-VM, en för yngre juniorer (upp till 19 år) och en för äldre (19–21). Det svenska guldlaget tävlade i klassen för yngre juniorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.