Ryska skidordföranden Jelena Välbe vill inte se neutral flagg Foto: Bildbyrån

Välbe om neutrala ryska idrottare: ”Förrädare”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe tycker inte att ryssar ska gå med på att tävla under neutral flagg.

– De är förrädare och ska inte få någon hjälp, säger hon till tv-bolaget Match.

Den förra skidstjärnan sade redan i mars, efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) föreslagit att ryssar och belarusier kan få börja tävla internationellt igen under neutral flagg, att det var oacceptabelt.

– Jag anser att det är oacceptabelt att vi ska åka på tävlingar och vara dörrmattor, något som man torkar fötterna på, sade hon till Match, som ägs av det statliga energibolaget Gazprom och har nära kopplingar till presidenten Vladimir Putin.

I en ny intervju svarar hon på frågan om idrottarna själva ska få bestämma hur de vill göra:

– Jag är för att varje person ska få bestämma själv. Men samtidigt är jag djupt övertygad om att 99,99 procent av ryska idrottare kommer att svara ”nej”, säger hon.

För att få tävla internationellt anser IOK att det också ska ställas krav på att ryssar inte stödjer kriget i Ukraina och inte har någon militär koppling. Ryssar som skulle gå med på att tävla under sådana förhållanden kommer sannolikt inte att få någon statlig hjälp.

– För mig är de förrädare och ska inte få någon hjälp, säger Välbe.

SE MER: Därför betyder idrotten så mycket för Vladimir Putin (22 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.