Foto: TT Nyhetsbyrån

Falla blev uppkäkad i OS-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

För andra helgen på raken fick norskan Maiken Caspersen Falla ge sig på upploppet. En klar missräkning för den norska sprintfantomen, som fick se konkurrenterna Sophie Caldwell och Laurien van der Graaf dela segern i OS-genrepet. Svenskan Linn Sömskar kom på femte plats i finalen.

– Det är ingen mardröm inför OS, men det är inte bra för Falla att bli uppkäkad på upploppet två helger på raken, säger SVT:s expert Anders Blomqvist.

I tv-sändningen tycktes Laurien van der Graaf bli ensam segrare, några hundradelar före Caldwell, och arrangörerna gjorde segerintervju med schweiziskan. Men av internationella skidförbundets resultatlista framgår att segern delas mellan Caldwell och van der Graaf.

Bröt staven

30-åriga van der Graaf, Schweiz, hade en besvärlig resa till final. Ett stavbrott i semifinalen kunde mycket väl ha satt punkt för dagen. Men hon tog sig ändå till final och väl där kom hon som skjuten ur en kanon på upploppet, när finalen såg ut att bli en ren uppgörelse mellan Caldwell och Falla.

– Min spurt är stark och det gäller att lita på den, sade hon i segerintervjun.

– Otroligt imponerande, hon bröt staven i semifinalen och gick mycket på låren men har ändå krafter, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Maiken Caspersen Falla fick se sig omåkt på båda sidor, men trots tredjeplatsen gick hon ändå förbi Stina Nilsson i sprintvärldscupen.

Sömskar femma

Nilsson OS-laddar på annat håll och var inte med i dag. Dagens bästa svenska var reserven Linn Sömskar, ersättare för OS-laddande Anna Dyvik, som överraskande tog sig till final och en fin femteplats.

Insta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.