Lindsey Vonn körde ur i Super-G. Foto: TT

Storstjärnans kritik mot kombinationen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av vädret hade störtloppsstarten flyttats ner i backen till fredagens kombination. Då kritiserade amerikanska storstjärnan Lindsey Vonn arrangören. ”Fördel slalomåkarna”, twittrade hon.

Men tittar man på siffrorna var det stora tappet i störtlopp. Vonn var där sexa, hela 0,85 efter Sofia Goggia i sin specialgren. Vonn slutade sedan femma totalt – precis 0,85 efter segrande Wendy Holdener. Vonn gjorde alltså en mycket bättre slalom än någon kunde förvänta sig medan störtloppet var osedvanligt svagt.

Lindsey Vonn inledde VM i St Moritz med att köra ur i tisdagens super-G. Nu väntade kombinationen med störtlopp och slalom – en tävling som inleddes med en förflyttad start på grund av vädret.

Twittrade till förbundet

Något som fick den amerikanska stjärnan att ifrågasätta och kritisera det internationella skidförbundet bara minuter före tävlingen.

– Störtloppsstarten för kombinationen har blivit förflyttad ner till där super-G-starten var. Kort störtlopp och lång slalom, fördel nu för slalomåkarna, twittrade Vonn.

– Slalomstarten borde bli flyttad ner också? twittrade hon till förbundet efter deras besked.

Efter kritiken – tiondelar efter täten

Dryga timmen senare åkte hon i mål 85 hundradelar efter ledaren Sofia Goggia, Italien, och var sexa inför andra åket. Lara Gut som kör mästerskapet på hemmaplan var på tredje plats. 

Enda svenskan som tävlade för dagen var Lisa Hörnblad – hon var långt efter och liåg på 21:e plats, 2.47 efter italienskan.

Holdener vann inför hemmapubliken

När andra åket avgjordes var det utan Lara Gut som på inåkningen skadade sig. Istället klev en annan schweizisk åkare fram, Wendy Holdener, som fixade Schweiz första VM-guld på damsidan sedan 2001. För Lisa Hörnblad blev det en 19:e plats.

Fistweet

Vonnsvar

Vonnkritik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.