Foto: Bildbyrån

Wada skärper astmareglerna

Uppdaterad
Publicerad

I somras fälldes Martin Johnsrud Sundby för att ha tagit för höga doser astmamedicin. Nu skärper Wada reglerna kring hur mycket man får inhalera.

Astmamedicin har varit ett hett ämne de senaste månaderna, främst inom norsk längdskidåkning. På onsdagen beslutade Wada att göra en ändring i reglerna för salbutamol, ett ämne som ingår i medicinen Ventolin.

– Doseringsangivelsen för salbutamol blir från 1 januari 2017 ändrad och stramas in, säger Thorild Widvey, styrelseledamot i Wada, till NRK.

Maxdosen per dygn ändras inte, men man måste nu sprida ut användandet över dygnet. Istället för att regeln bara säger totalt 1 600 mikrogram per dygn, får man nu ta som mest 800 mikrogram var tolfte timme.

Martin Johnsrud Sundby tog tre doser på sammanlagt 15 000 mikrogram över fem timmar inför en tävling, alltså nästan tio gånger så mycket som den tillåtna dosen. Men om det är hans fall som har gjort att reglerna ändras säger inte Widvey.

– Processen är lång och grundlig om vad som ska finnas på dopningslistan, baserat på inspel från många olika instanser, säger hon.

På torsdagen blev det också klart att Johnsrud Sundby inte överklagar sin dom till en civil domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer