Lichensteins Tina Weirather efter sitt åk i Åre där det stod klart att hon vinner super G-cupen. Foto: Bildbyrån

Weirather säkrade cupen när Gut körde ur

Uppdaterad
Publicerad

Tina Weirather var inte ens på pallen i damernas sista super-G. Men trots det tog hon hem cupen i disciplinen då Lara Gut körde ur. Italienska Sofia Goggia vann tävlingen i Åre.

När kampen om cupen skulle avgöras fick starten i super-G flyttas ner. Tina Weirather tog mycket höjd i den första svängen men klarade ändå att vara sex hundradelar före Anna Veith till första mellantid. Hon utökade i mittenpartiet och tog över ledningen från Vieth med 13 hundradelar.

– Jag var ganska nervös. Jag tycker att det är det största man kan vinna i en disciplin i vår sport, säger Weirather till SVT Sport.

46 poäng skiljde till Tina Weirathers fördel inför avgörandet i damernas super G-cup. När Weirather tog ledningen efter sitt åk var Lara Gut tvungen att vinna och minst två åkare behövde ta sig in före Weirather.

Gut satsade allt

Gut fick hjälp av landsmaninnan Michelle Gisin som efter ett bra åk tog ledningen med 33 hundradelar.

Gut satsade fullt från start och gick in väldigt tajt i den första svängen. Men satsningen lyckades inte, istället körde schweiziskan ur och Weirather säkrade cupen och försvarade därmed titeln från förra året.

– När jag visste att det skulle gå vägen grät jag. Jag var så lycklig, säger Wierather.

Wierather slutade 6:a 1.08 efter segrande Sofia Goggia. Viktoria Rebensburg slutade tvåa och Lindsey Vonn trea.

”Mitt största fokus”

– Det har varit en bra säsong. I störtlopp har jag uppnått allt den här säsongen. Segrar i världscupen, guldmedalj i OS och igår min första titel (störtlopps-cupen). Den första men jag hoppas att det inte är den sista. Och idag vann jag här så jag är glad, säger Goggia,

Vonn som får vänta på den 83:e världscupsegern. Hon har fyra kvar till Ingemar Stenmarks rekord på 86.

– Vid den här tidpunkten i min karriär är det mitt största fokus. Förhoppningsvis kan jag slå det nästa säsong för jag vet inte om jag kan fortsätta längre än så, säger Vonn

Ester Ledecka som tog hem OS-guldet i super-G var bra med fram till första mellantiden men körde ur.

Super-G-cupen, slutställning (åtta deltävl)

1) Tina Weirather 461

2) Lara Gut 375

3) Veith 339

4) Gisin 313

5) Goggia 311

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.