Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Larsson, Habo Wolley, drömmer om SM-guld. Foto: SVT

Habo går för sensationellt SM-guld: ”Är här för att ta över”

Uppdaterad
Publicerad

Volleyboll-Sverige håller andan.

Ska lilla Habo Wolley, med många gymnasieelever i laget, slå regerande mästarna Hylte Halmstad och ta sitt första SM-guld någonsin?

– Det är alltid roligt att visa folk att de har haft fel. Men inget är klart än. Vi har fortfarande ett jobb att göra, säger spelande tränaren Andrew McWilliam.

Regerande svenska mästarna Hylte Halmstad klev in i SM-finalen i volleyboll för herrar som stora favoriter med 27 raka segrar i träningstrunken.

På andra sidan nätet: Habo Wolley – ett lag med majoriteten gymnasieelever ledda av spelande tränaren Andrew McWilliam, en av tre seniorspelare i Habo från Kanada.

– Vi har trott på det här ända sedan vi gick in i slutspelet. Vi är inte bara här för att delta. Vi är här för att ta över. Det är vår mentalitet. Det är alltid roligt att visa folk att de har haft fel. Men inget är klart än. Vi har fortfarande ett jobb att göra, säger McWilliam till SVT.

Första finalen

Habo ligger strax norr om Jönköping. Den lilla tätortens (knappt 9 000 invånare) volleybollag har aldrig tidigare varit i SM-final. Nu har man vunnit de två första finalmatcherna och kan under lördagen avgöra serien på bortaplan i Halmstad. Hylte Halmstad har vunnit de två senaste SM-finalerna och är näst bäst genom tiderna på herrsidan med tio SM-guld (Lidingö SK har 16 titlar).

19-årige Habo-spelaren Carl Larsson är en av spelarna i Habo som går sista året på gymnasiet.

– Jag är från en klubb där vi vunnit allt möjligt i ungdomen. Och den här vinnarmentaliteten har väl följt med upp i A-laget nu och sitter i alla unga spelare skulle jag säga. Att sen toppa det med ett par grymma kanadensare så blir det ett bra recept på ett bra lag, säger Carl Larsson.

Guldhattar och studentmössor

Snart väntar studenten för stora delar av Habo Wolley, men innan studentmössorna åker på kan det bli partaj i guldhattar om man vinner tredje finalen i Halmstad under lördagen.

– Jag har haft det som mål hela tiden att vinna ett SM-guld med Habo tillsammans med mina lagkamrater från ungdomen. Jag har skrivit det på varje mål vi gör här i skolan. Det har alltid varit en dröm, så det är klart att det är roligt att se den vara på väg att uppfyllas, förhoppningsvis, säger Carl Larsson.

Match tre av SM-finalen i bäst av fem matcher spelas i Halmstad Arena lördag 22 april kl. 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.