Gido Vermeulen blir ny svensk förbundskapten för herrlandslaget Foto: FIVB

Nederländare ny förbundskapten för Sveriges volleybollherrar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska volleybollförbundet har sökt en förbundskapten för det nysatsande herrlandslaget en tid nu. I dag presenterade man namnet – Gido Vermeulen, en meriterad nederländare.

– Jag är glad över förtroendet och möjligheten att få leda Sveriges volleybollherrar in i en ny era, säger han till volleyboll.se.

Gido Vermeulen tillträder posten omgående och påbörjar planeringen inför landslagssäsongen 2024, där det väntar EM-kval med start i augusti.

59-årige Vermeulen har en lång meritlista som coach för såväl klubb- som landslag på världsnivå, både bland damer och herrar. Landslagsuppdrag han har haft inkluderar Egyptens herrlandslag, Spaniens damlandslag samt Nederländernas framstående dam- och herrlandslag.

Svenska volleybollförbundet har kunnat anställa en så pass meriterad tränare med hjälp av medel från Internationella förbundets program FIVB Empowerment Programme.

– Det här visar att man internationellt tror på Sveriges framtid. Jag tror att såväl damernas framgångar som Åhman/Hellvigs på beachsidan har gjort dem nyfikna, säger SVT:s expert Andrea Jacobsson.

Vermeulen ser fram emot att komma igång.

– Det här ett projekt som spänner över flera år och som ger mig chansen att bygga och forma det från grunden, vilket är precis vad jag gillar, att påbörja resan in i en spännande framtid, säger Gido Vermeulen.

Bygger från nästan noll

Sveriges herrar har under många år levt en tynade tillvaro när det satsats mest på damlandslaget. Nu, efter damernas fina utveckling, vill dock svensk volleyboll även göra en satsning på herrarna.

– Man har tagit stora steg genom Åhman/Hellvigs och damlandslagets framgångar och vill göra en resa även med herrlandslaget. Den resan börjar i princip från noll, men det är just det som lockar mig. Jag gillar att bygga spelare, lag och organisationer, förklarar Vermeulen.

I augusti inleds EM-kvalet till mästerskapet 2026.

– Det finns potential på herrsidan. Jag tror att herrarna kan vara med och konkurrera ganska snart, speciellt nu med en tränare som Vermeulen, som jag tror är helt rätt typ, säger SVT-experten Andréa Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.