Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Nebraska säkrar segern inför rekordpublik på Memorial Stadium. Foto: TT

Publikrekord för damidrott – 92 003 på volleybollmatch i Nebraska

Uppdaterad
Publicerad

Universitetet i Nebraska satte publikrekord för damidrott när dess volleybollag slog Omaha med 3-0. 92 003 hade bänkat sig på Memorial Stadium i Lincoln för att se matchen.

Det tidigare rekordet hade Fridolina Rolfös FC Barcelona som lockade 91 648 åskådare till Camp Nou när man mötte Rebecka Blomqvists Wolfsburg i den första semifinalen i Champions League i fotboll förra året.

– Jag har gråtit åtminstone fem gånger och det har varit så känslosamt säger Nebraskas tränare John Cook, enligt Reuters, efter 3-0-segern (25-14,25-14,25-13).

Sålt slut varje hemmamatch sedan 2001

Cook har tränat laget sedan 2000 och sedan 2001 har Nebraskas universitetslag sålt slut varje hemmatch, 8 039 i Devaney Center, en rad på 306 matcher.

I februari annonserades utematchen som en del av ”Volleybollens dag i Nebraska” i Lincoln som inte ens har 300 000 invånare.

– Vi tog en chans genom att spela på Memorial Stadium för att försöka slå rekordet. Jag tror inte att någon skulle trott att något sådant här skulle hända när vi började planera för det här. Det är en stor prestation, säger Cook.

Redan 1971 spelades en dammatch inför ännu större publik när Danmark vann mot hemmanationen Mexiko med 3-0 inför 112 500 på Azteca-stadion i en inofficiell VM-turnering i fotboll. Det kallas för den ”glömda” matchen eftersom den inte räknas in när den här typen av listor presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.