Lottningen till VM 2022 skedde i september ifjol. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryssland fråntogs VM – vill ha 755 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands volleybollförbund vill kompenseras med motsvarande 755 miljoner kronor för att ha blivit fråntaget VM för herrar.

Generalsekreteraren Alexander Jaremenko säger att det ryska volleybollförbundet (VFV) i en anmälan till idrottens skiljedomstol Cas har krävt Internationella volleybollförbundet (FIVB) på mångmiljonbeloppet, som man anser sig skulle ha tjänat på att arrangera VM.

– Vi är redo för rättegångsprocessen, vi har lämnat över de relevanta dokumenten, säger Jaremenko till ryska nyhetsbyrån Tass, enligt sajten Inside the Games.

– Nu är det viktigt att få juridiskt stöd, men det är inte enkelt på grund av problem att betala advokater. Men vi ska lösa det.

Skulle hållts på tio ryska platser

Herrarnas VM skulle ha arrangerats på tio platser i Ryssland mellan den 26 augusti till den 11 september. FIVB beslutade att frånta Ryssland arrangemanget på grund av den ryska invasionen i Ukraina.

Ryssland har aldrig tidigare arrangerat VM i volleyboll, dock hade Sovjetunionen mästerskapet 1952 och 1962.

Redan före kriget i Ukraina var Ryssland nära att bli av med mästerskapet, på grund av sanktioner gällande dopningsavslöjandena i landet.

VFV är ett av många ryska idrottsförbund som gått till Cas efter att ha blivit av med tävlingar eller stängts av från internationellt deltagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.