Marcus Nilsson var matchens stjärna tills han klev av i fjärde set. Foto: Bildbyrån

Sverige föll i EM-kvalet när stjärnan klev av

Uppdaterad
Publicerad

Det var 25 år sedan Sverige spelade EM-slutspel i volleyboll. Och det kan ta ännu längre tid, för kvalet till nästa EM startade olyckligt. Sverige tappade 2–0-ledning och förlorade mot Azerbajdzjan med 3–2 (23–25, 19–25, 26–24, 25–22, 15–10).

– Vi ger dem lillfingret, och sen tar de hela handen. Det är klart att det är surt, nu blir det uppförsbacke i EM-kvalet, sa storstjärnan Marcus Nilsson efter den snöpliga förlusten.

Marcus Nilsson, 36,  som gjort comeback i landslaget är en av få som kan minnas Sveriges senaste EM-slutspel, 1993. Han var 11 år när Sveriges dittills största volleyboll-era tog slut.

Vinnaregenskaper viktiga

Hallänningens comeback i landslaget är av största betydelse. Inte bara för hans rutin, utan mest för hans matchvinnaregenskaper. Men när han klev av i slutet av fjärde set tappade Sverige allt anfallsspel, och hela matchen.

– Jag är gammal, jag dog helt fysiskt, förklarade han för SVT efteråt. Och vi hade nog tappat greppet om matchen redan innan jag klev av, fortsatte han ödmjukt.

Mot Azerbajdzjan var Marcus Nilsson matchens klart bästa spelare och gjorde massvis av poäng med sin hårda vänstersmash, 29 enligt Europeiska volleybollförbundets statistik.

Men han satt också på bänken när Azerbajdzjan tog hem det fjärde setet. Och sen kom han aldrig tillbaka.

Hemmalaget fick mentalt övertag

– Det var bra att låta andra spela, få in ny energi. Jag hoppas att det inte var avgörande att jag inte kom tillbaka, menade Marcus Nilsson.

I avgörande set var hemmalaget klart starkast, hade mentalt övertag när Marcus Nilsson inte fanns med och kunde vinna enkelt, bland annat efter många svenska servemissar, som på matchbollen.

Matchen vände i tredje

Sverige inledde nervöst, men vann första set knappt,  andra set var jämnt länge, men Sverige gjorde ett ryck till 19–16 och kunde vinna ganska enkelt mot ett tröttnande Azerbajdzjan med 25–19. I tredje var det bäddat för svensk seger. Men då låste sig spelet, hemmalaget kunde vinna med 26–24, och matchen vände.

– I tredje tappade vi spelet, vi gav dem lillfingret och de tog hela handen.

EM-kvalet spelas i en fyralagsgrupp, förutom Sverige och Azerbajdzjan är Grekland och Luxemburg med i gruppen. Ett lag går direkt till EM, och tvåan har stora möjligheter. Nästa match spelar Sverige mot gruppfavoriten Grekland i Örebro på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.