SVT:s meterorolog Nitzan Cohen Foto: SVT / TT

Sommaren 2018: Varm och torr eller sval och regnig?

Publicerad

Efter den ovanligt tidiga sommarvärmen är det många som säkert undrar om detta var sommaren 2018. SVTs meteorolog Nitzan Cohen har gjort ett djupdyk i vetenskapliga rapporter, jämförbara år och annan diverse väderdata. Resultatet är ett resonemang för hur de kommande sommarmånaderna kan komma att se ut.

Många gånger dyker frågan upp om vilken eller vilka månader man ska ta semester för få sol och värme. Att försöka ställa en längre prognos ”månad för månad” är i dag inte möjligt på ett tillfredställande sätt, så det är inte det vi försöker göra här. Det kartan visar är hur det skulle kunna bli, åtminstone under vissa perioder:

Periodvis varmt i delar av Centrala, östra och norra Europa

Sommaren i Skandinavien väntas till och från vara ganska högtrycksbetonad. I samband med det även periodvis varmt och torrt. Ett sådant väderläge innebär att lågtrycken oftare tar en nordlig bana, vilket gör att det främst är norra Skandinavien som får ta emot fler regnväder än södra och mellersta. Men periodvis når varmluften och det torrare vädret även dit. Det hela hänger ihop med att polarjetströmmen, som är en kraftig vind på hög höjd, ofta tar en nordlig bana. Förra året låg polarjetströmmen ovanligt sydligt vilket skärmade av norra Europa från värmen.

Ser man till hur kartan ser ut och det som beskrivs ovan kan det verka som att sommaren 2018 blir en solig och varm historia. Samtidigt så vore en sommar utan regn i Skandinavien högst anmärkningsvärd, det är i stort sett osannolikt. Vi ska alltså räkna med en och annan period med svalt och ostadigt väder, regn och regnskurar.

Långvarig värme kan också innebära fler intensiva regn lokalt, främst i form av kraftiga åskväder.

Resonemang och inte prognos

Vi har valt att inte kalla detta för prognos, utan ett översiktligt resonemang för vilken vädertyp som kan tänkas dominera eller överväga denna sommar och vad det kan betyda. Kartan visar alltså en översikt på hur luftmassor ofta kan tänkas ligga och var antalet dagar med regn eller skurar kan tänkas blir fler.

Bitvis ostadigt kring Italien och Balkan

I övrigt väntas ostadigt väder vara övervägande ner mot Italien och delar av Balkanhalvön, troligen främst i form av regn- och åskskurar. Spanien och Portugal får en normalvarm sommar. I Storbritannien och Frankrike är det mer osäkert, troligen blir det ganska varierande. Periodvis kan det bli riktigt varmt även där. Vid östra Medelhavet ser det ut att bli mindre extrem värme jämfört med de senaste somrarna. I dessa områden regnar det generellt sett inte på sommaren utom i undantagsfall.

Finns det något som talar för en sval och ostadig sommar?

Det finns inga garantier för att ovanstående resonemang slår in, även om en del tyder på det. Det finns ett par exempel då varmt väder under april och maj (med rejäl sommarvärme tidigt) följts av mer eller mindre ostadiga somrar. Bland dessa finns till exempel 1992, 1993, 2000 och 2016. Eftersom vädret inte har något minne är det dock svårt att dra några slutsatser utifrån det.

Man kan också tänka sig andra scenarier som liknar det här på många sätt, men med små storskaliga skillnader som kan ge stor påverkan lokalt. Mer om det kan du läsa på SVTs vädersajt.

Metoden som använts är inte vetenskapligt testad

Själva metoden som används för att ta fram det här resonemanget är inte vetenskapligt testad, vilket innebär att det i nuläget inte finns några konkreta belägg för att den verkligen fungerar. Man kan betrakta detta som ett test och vår uppmuntran till er som läsare är helt enkelt att följa med på resan!

Fakta

Vad innebär en varm sommar i Skandinavien?

  • Ett antal perioder med högsommarvärme (25 grader eller mer), antingen ett par längre eller flera korta över en längre period.
  • Svala och regniga perioder förekommer, men i mindre utsträckning
  • Ofta torrt – ökad risk för skogsbränder
  • Hälsoproblem – högsommarvärme är ofta besvärligt för äldre eller sjuka personer och dessutom inte uppskattat av alla
  • Risk för mycket kraftiga regnskurar, ofta med åska. Gäller speciellt vid långvarig värme.

Vad är resonemanget baserat på?

Resonemanget baseras på resultat från fleratalet vetenskapliga rapporter, där forskare studerat hur väder- och havsfenomen världen över hänger ihop med varandra. Samtidigt har vi gjort jämförelser med tidigare år som har liknande förutsättningar som detta år och som kan kopplas till resultaten från de vetenskapliga rapporterna. Som komplement har vi även tittat på säsongsprognoser som beräknas av modeller. Dessa presterar generellt sett bara bra i tropikerna och inte alls bra i exempelvis Europa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.