Anledningen till att solligan kompletterades 2021

Uppdaterad
Publicerad

För att ge en tydligare bild över mätorternas solskenstid jämfört med normalfallet och samtidigt möjliggöra en mer rättvis solliga där varje ort kan stå som segrare utökades solligan 2021 med en avvikelsesolliga.

Att Lund eller Växjö skulle vinna något års solliga är lika sannolikt som att Kalmar Södra If skulle vinna herrallsvenskan i fotboll. Anledningen är att sommarens stackmoln och skurar finns över inlandet medan Sveriges kuster och öar alltsomoftast är soliga. Solligan har genom åren därför varit en nästintill uppgjord “tävling” med endast ett fåtal möjliga segrare.  

Det som visas i avvikelseligan är hur mycket solen lyst jämfört med ortens medelvärde sedan dess mätningar startade. En siffra över ett ger att det varit soligare än vanligt och en siffra under att det varit solfattigare. Vi kan kika på ett exempel från vecka 27 från år 2020. I topp fyra för den veckan i verklig soltid finner vi inte så förvånande Luleå, Karlskrona, Hoburg och Ölands norra udde, samtliga kust-eller östationer, med Kiruna på en överraskande men undanskuffad femteplats.  

Solligan

Ser vi däremot till avvikelseligan kan vi konstatera att inlandsstationerna Kiruna, Storlien, Östersund och Tarfala alla hade en mycket ljusare vecka än de brukar. Den eventuella känsla som personer på platserna känner att de haft en ovanligt fin sommarvecka stämmer alltså även om antalet soltimmar är klart färre än för kuststationerna.  

Om du vill ta del av samtliga värden från de olika stationerna så finns det här

Bild1: Faktiskt uppmätta soltimmar vecka 27, 2020.

Bild 2: Soltimmar jämfört med normalt vecka 27, 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solligan

Mer i ämnet