Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Behaglighetsindex

Uppdaterad
Publicerad

Ibland känns det varmare än termometern visar.

Den upplevda temperaturen beror på hur mycket fukt luften innehåller och hur varm den är.

Behaglighetsindex beskriver den upplevda temperaturen och beräknas med temperatur och relativ luftfuktighet. Alla vet att det kan vara hälsofarligt när det är mycket varmt och fuktigt på samma gång. På våra breddgrader är vi inte vana vid värme och man har svårt att vänja sig när lufttemperaturen är för hög. Det är tvärtom om man bor närmare Ekvatorn.

Varför är det jobbigare när är det varmare och fuktigare?

Vår kropp fungerar så att vi svettas när det är varmt och på så sätt kyls kroppen av. När luftfuktigheten ökar avdunstar svettdropparna långsammare och tvärtom när är det torrare avdunstar svettdropparna snabbare och då upplever vi att det är behagligare.

Ju högre behaglighetsindex är desto större obehaglighetskänsla har vi. När indexet går över den mörkorangea färgen bör man vara försiktig. Försök undvika tungt kroppsarbete. Naturligtvis finns individuella variationer var gränsen går för när det blir obehagligt och hur mycket man tål.

Tabellen visar behaglighetsindex, en funktion av lufttemperatur och relativ luftfuktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.