Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort om februarivädret 2024 med SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

Kylan gav upp

Uppdaterad
Publicerad

Först både milt och kallt, men mitten av månaden alltmer mildluft. Det gav snösmältning, vårflod och tidig vår i söder. Mindre dramatik i norr, frånsett Ingunn förstås.

Här summeras månaden, medan enskilda händelserna finns i min analys av februarivädret.

Normalt i norr, milt i söder

Sammantaget landade månaden medeltemperatur sett till referensåren 1991–2020 till stor del inom en grad från det normala i norra och mellersta Sverige, medan månaden mestadels blev 1–3 grader varmare än brukligt längre söderut. Givetvis än mer än så jämfört den tidigare referensperioden 1961–1990, för vad som är normalt väder i februari har förändrats mycket mellan de två referensperioderna.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Senast februari var varmare än i år var i fjol, 2023 alltså, frånsett i delar av Götaland där det är tillbaka till 2022 eller 2020 som gäller. Och omvänt, kallare än i år var det senast 2021, frånsett delar av norra Norrland där det är tillbaka till 2018 som gäller.

Torrt i norr, delvis rekordblött i söder

I landets norra tredjedel var månaden övervägande torr, medan februari i övrigt var övervägande nederbördsrik med lokalt mer än dubbla normalmängden i främst delar av Uppland, Västmanland, Värmland, Bohuslän och Skåne. Lokalt sattes rekord för nederbörd i februari där Karlstad, Värmland (startår 1858) med 102,5 mm var den enda minst 100-åriga mätserien som noterade rekord.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I större delen av landet hamnar därmed årets februari mellan torrare 2023 och blötare 2022, men där det lokalt var en av de allra nederbördsrikaste februarimånader som uppmätts med enstaka rekord.

Övervägande solfattigt

I större delen av landet var solen en bristvara i februari, och det trots skottdagen på slutet. Lokalt var det bara hälften så mycket solskenstid som brukligt. I delar av fjällen sken dock solen klart mer än vanligt.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Två rejäla oväderstillfällen stack ut vindmässigt, dels Ingunn i norr den 1, dels Louis i sydväst den 23. Blåsigt vissa dagar i övrigt också, men sammantaget för hela månaden faktiskt nära det normala i söder och allmänt något mer byig vind än normalt i norr, utan några större utsvävningar från det normala ska sägas.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

FEBRUARI 2024 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 4,3 grader i Malmö, Skåne

Lägst månadsmedeltemperatur: 13,3 minusgrader i Kvikkjokk-Årrenjarka, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,3 grader över det normala i Källsjö, Halland (2,5 grader mot normala 0,8 minusgrader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,7 grader under det normala i Korsvattnet, Jämtland (8,4 minusgrader mot normala 7,7 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 151,9 mm i Heden, Bohuslän

Minst månadsnederbörd: 8,9 mm i Pite-Rönnskär, Västerbotten

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 277 % i Värmlandsnäs-Ekenäs (94,6 mm mot normala 34,1 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 46 % i Norsjö, Västerbotten (13,1 mm mot normala 28,3 mm)

Mest solskenstid: 84 timmar i Storlien-Visjövalen, Jämtland

Minst solskenstid: 31 timmar i Växjö, Småland

Mest solskenstid i procent av normalt: 158 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (84 timmar mot normala 53 timamr)

Minst solskenstid i procent av normalt: 51 % i Göteborg (35 timmar mot normala 68 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 51,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 1, nytt svenskt vindrekord

Högst byvind i fjällen: 58,7 m/s i Stekenjokk, Lappland den 1

Högst medelvind vid kusten: 30,4 m/s i Vinga, Västergötland den 23

Högst byvind vid kusten: 39,9 m/s i Vinga, Västergötland den 23

Högst medelvind över inlandet: 19,6 m/s i Latnivaara, Lappland den 1

Högst byvind över inlandet: 31,6 m/s i Latnivaara, Lappland den 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet