Grundvattennivåer i januari. Till vänster små magasin, till höger stora magasin. Foto: SVT

Grundvatten i januari

Publicerad

Små magasin
I större delen av Norrland ligger åtminstone de små grundvattenmagasinen på normala nivåer. Ett stråk i norra Norrland har till och med över normala nivåer. Men i Götaland och Svealand ligger grundvattennivåerna under eller mycket under det normala på de flesta håll, med undantag längs delar av västkusten.

Stora magasin
När det kommer till de stora magasinen ligger grundvattnet på under normala nivåer i nästan hela landet. I östra Svealand och upp mot södra Dalarna, på Gotland och i ett stråk från Jämtland upp till Västerbotten mycket under det normala. Bara i nordöstra Norrland, sydöstra Småland, Öland, samt delar av västkusten ligger nivåerna när de normala.

Just nu händer det inte så mycket med grundvattennivåerna. Det är först till våren vi kan börja se större förändringar. Dock har det inte fallit särskilt mycket nederbörd. I södra Sverige är vintern hittills torrare än brukligt. I mellersta och norra Sverige har det kommit ganska normala nederbördsmängder, med undantag för ett område öster om fjällen som också fått mindre än brukligt.

Läs mer i SGU:s artikel (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet