Grundvattennivåer i februari. Till vänster små magasin, till höger stora magasin. Foto: SVT

Grundvatten i februari

Publicerad

Små magasin
Större delen av norra Norrland, västra och södra Götaland har nära normala nivåer för årstiden. Men i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland ligger grundvattennivåerna under det normala på de flesta håll. Återhämtning har skett den senaste månaden men det har varit stor variation i förändringen . Dock har nu delar av Västkusten fått grundvattennivåer över de normala.

Stora magasin
När det kommer till de stora magasinen ligger grundvattnet på under normala nivåer i nästan hela landet. I östra Svealand och upp mot södra Dalarna, på Gotland och i ett stråk från Jämtland upp till Västerbotten mycket under det normala. Bara i nordöstra Norrland, sydöstra Småland, Öland, samt delar av västkusten ligger nivåerna nära de normala.

Att grundvattenivåerna i små magasin har stigit den senaste månaden beror till stor del på att vi har fått ganska normala nederbördsmängder. Det har även varit milt och en del snö har smält ner i markerna. Att vi inte ser någon förbättring i stora magasin beror på ett nederbördsunderskott under 1-2 år bakåt i tiden.

För att få en normal grundvattensituation behövs betydligt mer nederbörd än normalt under vårmånaderna. Det är särskilt viktigt med mycket nederbörd för de stora grundvattenmagasinens återhäntning. Det är också viktigt att sommaren inte kommer tidigt. En tidig sommar minskar förutsättningarna för grundvattenbildning på grund av avdunstning och växternas vattenförbrukning.

Läs mer i SGU:s artikel (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet