Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 18 september avslutats: Brunt betyder höst, gult betyder hösttemperatur och grönt betyder sommar. Foto: SVT / bakgrundsfoto Pernilla OskarssonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Hösten 2018

Publicerad

Först ut att få höst i år var Tarfala i norra Lapplandsfjällen den 3 augusti. Därefter anlände hösten sakta men säkert till större delen av fjällkedjan. Klart försenad har hösten nu de senaste dagarna tagit stor kliv ner över Norrland och nordvästra Svealand.

Meteorologisk höst

Visa

Den meteorologiska hösten definieras enbart på dygnets medeltemperatur. När vi haft fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur under 10 grader varje enskilt dygn så sätts höstens ankomst till det första av dessa fem dygn. Med andra ord är det först i efterhand vi säkert vet när hösten faktiskt kom. Dessutom är 1 augusti satt som första möjliga datum för höstens ankomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer