Luftfuktigheten är kopplad till temperaturen. Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Torr luft inomhus

Uppdaterad
Publicerad

När det är som allra kallast brukar det bli väldigt torrt inomhus. Detta beror på att kall luft inte kan bära lika mycket vattenånga som varm. När det är tio minusgrader utomhus, kan luften bara innehålla ett par gram vatten per kubikmeter innan den blir mättad. Samma luft som värms upp till rumstemperatur kan bära 17 gram när den är mättad. När utetermometern visar tio minus, blir den relativ luftfuktigheten (%) lite drygt tio procent inomhus. Vi människor är gjorda för luftfuktighet på omkring 65-70 procent.

Den relativa luftfuktigheten är starkt kopplad till temperaturen. När luften värms sjunker den relativa fuktigheten. Detta märks tydligt på vintern när kall utomhusluft förs inomhus och värms upp.

Den torra inomhusluften kan ge besvär med torr hud och irriterade luftrör – meteorologens viktigaste verktyg.

För att öka luftfuktigheten finns det olika knep. Att installera en luftfuktare är ett. Men man kan också göra luften fuktigare genom att pynta hem och arbetsplats med växter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet