Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Frost och markfrost

Uppdaterad
Publicerad

Nu när hösten är här blir dagarna snabbt kortare och nätterna länge. Vi får lägre dagstemperatur och nätterna blir kallare. Då ökar risken för frost.

För att det ska bli frost på marken behöver det vara kallare än noll grader och luften behöver vara tillräckligt fuktig. Svag vind är även ett krav. Frost bildas när det är klart på natten så att värmen från dagen kan stråla ut mot rymden och marken kylas av. På hösten kyls gräsytor på öppna fält av snabbast, vilket gör att det kan vara frost i gräset på morgonen även fast det inte är någon frost på vägarna.

Vi skiljer på frost och markfrost. Lufttemperaturen brukar mätas på två meters höjd. Men ofta är markytan mycket kallare än luften på två meters höjd och därför används ordet markfrost om det är minusgrader endast vid markytan.

De lokala variationerna är stora när det kommer till vart frost bildas. Eftersom kall luft är tyngre än varm samlas den kalla luften i svackor i terrängen och det blir oftare frost där. På blåsiga ställen blir det mer sällan frost eftersom temperaturen blir högre när luften blandas om och torkas ut.

När kommer första frostnatten för hösten?

I vårt avlånga land skiljer det mycket när olika delar kan förvänta sig den första frostnatten för hösten. Alltifrån början av augusti till in i december, men för Norrland och Svealand är det främst i september som första frostnatten kommer, medan man i Götaland mestadels får vänta till oktober. Och det kan givetvis skilja mycket från år till år.

Normaldatum för när första frostnatten för hösten brukar inträffa baserat på statistik för referensåren 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.