Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Omväxlande varmt och kallt

Uppdaterad
Publicerad

Övervägande torrt och soligt väder dominerade i maj när kall och varm luft turades om att ha greppet om oss.

Denna artikel är en månadssummering, medan de mest intressanta väderhändelserna finns i min analys av majvädret.

Värmen övervägde

En kylig startvecka, sedan drygt en veckans värme följt av svalare i några dygn, sedan varmt igen innan en sval avslutning, som dock hann slå över till varmt igen i söder. Så nog har det växlat en hel del, vilket sett till referensåren 1991–2020 ger en medeltemperatur nära eller över det normala, omkring 2 grader som mest.

Tema månadskrönikor

Jämfört den förutvarande referensperioden 1961–1990 är givetvis avvikelsen större än så i merparten av landet, vilket ju beror på de pågående klimatförändringarna. Vad som är normalt väder i maj, och hur det har förändrats, finns att läsa om i normalt väder i maj.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

På senare år har kalla majmånader varit mest förekommande, så för nästan hela landet räcker det med att backa tillbaka till i fjol, 2022 alltså, för att hitta en kallare maj än årets. Varmare än i år var det senast främst 2018, en maj som ju var extremt varm.

Torrt – torrare – men inte torrast

Det torra vädret dominerade, så sammantaget blev maj en torr till mycket torr månad i nästan hela landet, främst delar av Lappland undantaget. Torrast i sydost, där det lokalt kommit ungefär en tiondel av normalt. Inte undra på att risken för skogsbränder i skog och mark ökat.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Majrekorden för lite nederbörd ligger till stor del nära 0 mm, så trots en torr månad satte inga längre mätserier nya torr-rekord för maj. Det såg bland annat bakslaget den 16–17 till. Lokalt var det dock en av de torraste majmånaderna som uppmätts, exempelvis i Osby, Skåne som med 5,5 mm hade näst torraste sedan mätningarna inleddes 1931. Deras rekord är 0,5 mm från 1978, och normalt får Osby 57 mm i maj.

Lika utbrett med lite nederbörd i maj hade vi senast 2018, men då med än värre torka eftersom det var varmare och soligare. I fjol, 2022, var visserligen maj delvis torr, men ändå blötare än i år i nästan hela landet.

Gott om sol, utom i Östersund

Solen sken mycket flitigt i maj. Finns dock ett tydligt undantag, för i Östersund, Jämtland fick man klart mindre sol än brukligt. I delar av landet blev årets maj den näst soligaste efter extrema maj 2018. Karlskrona, Blekinge (startår 2009) satte med 397 timmar nytt solskensrekord för maj mot tidigare 389 timmar 2018.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och Foto: SVT

Maj bjöd på två stormtillfällen i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen, först på eftermiddagen den 24, sedan vid midnatt den 30–31. I snitt ungefär normalt gällande vindbyar, med mestadels aningens blåsigare än normalt i norr och något mindre blåsigt än brukligt i söder.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

MAJ 2023 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 13,5 grader i Göteborg, Västergötland

Lägst månadsmedeltemperatur: 0,2 minusgrader i Tarfala, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 2,2 grader över normalt i Örskär, Uppland (10,8 grader mot normala 8,6 grader) och på Skellefteå flygplats, Västerbotten (10,2 grader mot normala 8,0 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 1,2 grader under normalt i Storön, Norrbotten (4,4 grader mot normala 5,6 grader)

Störst månadsnederbörd: 100,9 mm i Katterjåkk, Lappland

Minst månadsnederbörd: 2,0 mm i Hanö, Blekinge

Störst månadsnederbörd i procent av normalt:187 % i Katterjåkk, Lappland (100,9 mm mot normala 54,1 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 6 % i Hanö, Blekinge (2,0 mm mot normala 35,9 mm)

Mest solskenstid: 409 timmar i Hoburg, Gotland

Minst solskenstid: 162 timmar i Östersund, Jämtland

Mest solskenstid i procent av normalt: 150 % i Borlänge, Dalarna (369 timmar mot normala 245 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt 68 % i Östersund, Jämtland (162 timmar mot normala 237 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 31,1 m/s i Stekenjokk, Lappland den 30–31

Högst byvind i fjällen: 34,3 m/s i Stekenjokk, Lappland den 30–31

Högst medelvind vid kusten: 18,6 m/s i Väderöarna, Bohuslän den 17

Högst byvind vid kusten: 24,8 m/s i Väderöarna, Bohuslän den 17

Högst medelvind över inlandet: 12,9 m/s i Naimakka, Lappland den 31

Högst byvind över inlandet: 21,0 m/s på Vidsel flygplats, Lappland den 31

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet