VECKA 19
Veckan inleds med det rätt kyliga och ostadiga väderläget som präglat månadens första dagar (torsdag-söndag i vecka 18). Tidvis passerar ett och annat regn- eller skurområde och i den norra delen av Skandinavien, speciellt fjällen kan det vara inslag av snö.
Även en stor del av Väst- och Centraleuropa får kyligare väder än normalt och i gränsen till den mycket varma luften över Europas sydöstra hörn och östra Medelhavet kan man räkna med en del regn eller skurar som passerar. Samtidigt väntas övervägande högtrycksbetonat väder kring de brittiska öarna. Och detta högtryck börjar också förstärkas och får efterhand allt mer inflytande över Skandinavien, vilket stabiliserar vädret där. I nuläget är det dock ingen riktigt värme i sikte kopplat till det.
VECKA 20
Högtrycksbetonat väder väntas över de brittiska öarna och Nordatlanten i allmänhet. Det ger också ett stort inflytande över Skandinavien, åtminstone ser det någorlunda stabilt ut. Någon direkt värme är inte i sikte än, åtminstone inte tydligt. Det har varit lite fram och tillbaka i prognoserna kring den saken och får bli en osäkerhet att ha i bakhuvudet. Lite mer fart på jetströmmen och en mer aktiv nordlig lågtrycksbana än vad underlaget till översikten visar på just nu kan exempelvis leda till ett varmare utfall än väntat.
Över mellersta Europa kan det nog bli relativt varmt för årstiden åtminstone. Samtidigt ostadigt kring Medelhavet, speciellt mellan Iberiska halvön och Italien/Balkan. I östra Europa och en bit in över Ryssland fortsätter det relativt kyliga vädret ett tag till.
VECKA 20-21
Någon gång från sent vecka 20 eller inne i vecka 21 sker ett skifte till lite ostadigare väder igen, så man får räkna med att det tidvis kan komma både sammanhängande regnväder och regnskurar över Skandinavien. Den stora frågan är hur långvarigt det blir. Samtidigt pekar vissa tendenser på att ett högtrycksområde snabbt förstärks över västra Ryssland med varmare väder som följd där och att det högtrycket på sikt kan få inflytande över det Skandinaviska vädret också.
Även östra Europa ser i det här scenariot ut att kunna få torrt och relativt varmt väder till följd av en sådan storskalig strömning. När det gäller västra Europa verkar en ostadig inledning rimlig (i enighet med föregående karta) men potentiellt kan det ske en stabilisering efterhand. Osäkerheten kring detaljerna i den storskaliga utvecklingen blir allt större här även om det går att se spår av en allmän omläggning av väderläget kring den här tidpunkten.
VECKA 21-22
Någon gång kring perioden vecka 21-22 finns potential till att få lite mer högtrycksbetonat väder över Skandinavien och att det under åtminstone några dagar kan komma in lite mer ordentlig varmluft. Det hänger förstås på detaljerna i den storskaliga utvecklingen det är därför svårt att avgöra exakt hur det kommer se ut. Det här ligger också långt fram i tiden och mycket kan ändras.
Högtrycket över Ryssland skulle kunna förstärkas in över oss, inte omöjligt att det sker i kombination med att ett högtryck först förstärks från sydväst, det brukar kunna se ut så. Följs det sedan av mer lågtrycksbetonat väder över Västeuropa igen kan högsommarvarm luft pumpas upp mot Skandinavien under några dagar. Det är sällan långvarigt, så en övergång till ostadigt väder igen efter några dagars värme är i så fall inget att förvånas över.