app? Foto: SVT

Ostadigt väder – opålitliga appar

Visst är det bekvämt med väderappar – men ibland kan de vara farliga att förlita sig blint på

Det kan vara lätt att tro att prognoserna är helt uppåt väggarna när man ena dagen ser ett väder och nästa dag ett helt annat. Att det blir så beror på att vädret är så komplicerat att det inte går att beskriva bra i ”rutform” i väderappen.  En del av förklaringen ligger i hur vädret presenteras, timme för timme, ort för ort. Den höga detaljrikedomen ger intryck av en noggrannhet som inte finns och det är särskilt sant för prognoser som sträcker sig lite längre fram i tiden. Speciellt väderlägen med ostadigt väder, så som sommarväder med skurar och åska blir ofta missvisande när skurar egentligen kan bildas lite varstans men i appen ser ut som om det regnar hela tiden eller helt är uppehåll.

Nederbördsprognoser i speciellt konvektiva lägen* har alltid varit hoppiga med maxnederbörden hoppande från plats till plats mellan körningarna. Därför är kategoriska ortsprognoser helt förkastliga i dessa lägen!

Betydligt bättre prognoser får du om ser våra prognoser på TV eller tittar på våra prognoskartor med text på svt.se/vader

*konvektiv nederbörd uppstår när varm och fuktig luft stiger upp och vattenångan blir till droppar. Regn och åskskurar bildas på detta sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prognoser

Mer i ämnet