Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Säsongsöversikt för sommaren 2023

Uppdaterad
Publicerad

Mer högtrycksväder än lågtrycksväder över norra Europa brukar innebära att Skandinavien får ta del av varma luftmassor med utbredd högsommarvärme oftare än under en normal sommar.

Vill du veta mer om tankegångarna bakom den här översikten? – Då ska du läsa den här fördjupningen!

Foto: SVT

Skandinavien, Finland och Baltikum

Det finns en påtaglig antydan till en mer högtrycksbetonad sommar än normalt över norra Europa. Det innebär oftast att det förekommer fler värmeböljor än normalt och dessutom över stora områden. För Sveriges del innebär begreppet ”värmebölja” att temperaturen når 25 grader eller högre, fem dygn på rad eller mer. Exakt hur höga temperaturnivåer det i slutändan kan tänkas handla om just i år går inte att säga såhär långt i förväg. Det vet vi först när (och om) dessa förväntade högtrycksomgångar framträder.

För att undvika missförstånd vill vi också poängtera att även om helhetsbilden av sommaren 2023 ser högtrycksdominerad ut, så kommer det förekomma både en och annan lågtrycksbetonad period med mer regn och delvis svalare väder. När de olika vädertyperna inträffar går inte att avgöra just nu.

Det finns potential för att regn- och åskoväder från Central- och Östeuropa letar sig norrut över Skandinavien i ett par omgångar. Danmark, samt Syd- och Västsverige, har störst sannolikhet att beröras av dessa.

Brittiska öarna

Svårbedömt område i år eftersom de brittiska öarna är små i sammanhanget och blir därmed detaljkänsliga. Det mest troliga är att det blir variationsrikt och varken en genomregnigt eller en ovanligt varm sommar.

Väst- och Centraleuropa

Mer lågtrycksbetonat än normalt och en kontrast mot föregående sommar som bjöd på exceptionellt varm luft i ett par omgångar. Istället kan det bitvis vara både svalare än normalt och periodvis även regnigt. Det går inte att säga var det kommer regna mest, men översvämningsproblem kan bli aktuella vid riktigt ogynnsamma förhållanden. Stora delar av Spanien och Portugal får troligen en torr sommar, men lite fler skurar över norra Spanien. Temperaturmässigt någonstans mellan normalt eller varmare än normalt de flera håll.

Östeuropa

Varmt generellt. Kring eller en bit norr om Svarta havet brukar det kunna vara ostadigt under den här typen av somrar, med en hel del regn- eller åskskurar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.