Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säsongsöversikt och resonemang för sommaren med meteorolog Nitzan Cohen Foto: SVT

Säsongsöversikt för sommaren 2024

Uppdaterad
Publicerad

Säsongsöversikten för sommaren 2024 kommer inte med några raka besked. Ett svårbedömt mellanläge ger en rad olika möjligheter med ganska små marginaler. Varm luft väntas på sikt etablera sig över östra och nordöstra Europa. Troligen även en bra bit upp över nordvästra Ryssland om det förväntade scenariot blir verklighet. Samtidigt inte fullt lika varmt i västra Europa, sett till helheten.

Analys av vad det storskaliga förväntade väderläget innebär för vår del över tid. Foto: SVT

Skandinavien: Tre varianter i samma scenario

Skandinavien och Sverige ser ut att hamna i ett knepigt mellanläge i den här situationen. Hur det blir i slutändan kommer avgöras av detaljer som inte går att förutse i nuläget. Hamnar högtrycket i öster närmre Skandinavien blir det förstås varmt, kanske mycket varmt bitvis. I den här varianten kan det också handla om en längre period som utmärker sig mycket, men som ändå inte återkommer samtliga tre sommarmånader.

Säsongsväder

Lågtrycksområdet i väster kan eventuellt expandera lite mer österut, vilket ger Skandinavien mer av den regniga och ostadiga varan istället. Ofta brukar den rejält varma luften i öster komma in då också, men i kortare omgångar.

Den tredje varianten är att östra Sverige och Finland främst hamnar i varmluften, medan det blir tvärt svalare i väster. Detta är ett knivigt mellanläge för prognoser på kort tidsskala eftersom lågtryck ofta rör sig upp söderifrån i detta läge. Både värme och mycket regn kan bli aktuellt om denna situation uppstår.

Resten av Europa

Troligen rätt ostadigt på flera håll i mellersta Europa med en del regn och skurar. Lågtryck kan ofta röra sig på en sydligare bana in över Centraleuropa och även delar västra Medelhavsområdet, inklusive Italien. Högtrycksryggar kan komma att passera över de brittiska öarna till och från och bidra vilket väntas kunna ge en variationsrik sommar.

Beskrivning av det storskaliga ”medelvärdesvädret” över perioden juni till augusti och varför det förväntade storskaliga läget ger det hela lite svårbedömt. Foto: SVT

Storskaligt knepigt

Bilden ovan är till för att förklara varför det blir lite knepigt att ge ett tydligt besked om den här sommaren. Titta gärna på videon ovan för mer ingående förklaring. För Skandinaviens och Sveriges del kan det mycket väl sluta med att vi får uppleva samtliga tre varianter som beskrivits under sommarens gång. Då är det proportionerna mellan dem som avgör vad som gett mest avtryck sett till helheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsväder

Mer i ämnet