• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Varvat värme och kyla

Uppdaterad
Publicerad

Sammantaget blev septembervädret ganska normalt, men det skiftade mycket. Sensommarvärme och sol varvades med kyla, rotblöta och snötäcke. Värmen övervägde något och i merparten av landet även blötan.

Det mest anmärkningsvärda under september blev snöfallet över norra Dalarna, Härjedalen och södra Jämtland den 24-25. Snödjupet i Sveg i Härjedalen på morgonen den 25 var 10 cm, vilket är Svegs näst största snödjup i september de senaste hundra åren. I september 1954 låg snön 14 cm djup där i september, och de senaste hundra åren har septembersnötäcke bara observerats vid sex tillfällen, senast 2002. Övriga snödjupsmätningar på morgonen den 25 var 22 cm Myskelåsen i västra Härjedalen, 4 cm i Lillhärdal i södra Härjedalen och 2 cm i Ytterberg strax utanför Sveg.

De kalla och varma perioderna tog nästan ut varandra under månaden. Det blev sammantaget något varmare än normalt i större delen av landet i september, med störst överskott jämfört med normalt i norra Norrland. I södra Sverige blev det väldigt nära det normala, och i främst Härjedalen och norra Dalarna kallare än normalt, men inte med större avvikelse än ungefär en halv grad.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

I absoluta tal hade Falsterbo vid skånska sydvästspetsen med 13,7 grader månadens högsta medeltemperatur. Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade däremot kallast i september med 3,5 grader. I Tarfala var det för övrigt vinter hela månaden. Efter fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader i slutet av augusti (25-29 augusti) så hade vintern redan gjort entré där, och när väl en årstid anlänt kan den aldrig tas tillbaka. Trots att Tarfala hade månadens lägsta absoluta medeltemperatur var det ändå den stationen som hade överlägset störst avvikelse från det normala. 2,7 grader över normal medeltemperatur blev det, och näst störst överskott i september hade Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen med 1,8 grader över normalt.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Nederbörden föll ojämnt under månaden. De kraftiga och omfattande regnen den 15-16 i västra Götaland och norra Norrland samt den 24 i nordvästra Svealand och södra Norrland satte tydliga spår i månadens totala nederbördsfördelning. Det är just dessa områden som mestadels fått mer regn än normalt, medan främst östra Svealand och norra Götaland haft en torrare september än normalt.

Kyliga nordvindar, följt av sensommarvärme

Efter det regn som avslutade augusti fördes kalluften ner över landet. Redan den första natten noterades ett nytt säsongslägsta när Latnivaara i norra Lappland noterade 5,4 minusgrader. Redan den 4 var det dags igen då Latnivaara och även Ljusnedal i Härjedalen fick 6,0 minusgrader som lägst.

Den 5 började varmare luft ta sig in över landet igen. Det blåste då också upp till hårda vindar i Lapplandsfjällen med lokala stormbyar som mest. Dagstemperaturen steg i hela landet. Värmen var mest uttalad i norr, så varje dag den 6 till och med den 10 noterades landets högsta temperatur i norra Sverige. 22,7 grader i Petisträsk i Västerbotten den 7 blev månadens högsta temperatur. Solen dominerade i samband med sensommarvärmen, men det var inte klart i landet utan molnigheten varierade en hel del.

Blåsigt och regnigt

Den 11 blev slutet för det stabila och sensommarvarma väderläget för denna gång. Under två veckors tid var det sedan regnväder från sydväst som gällde. I samband med det regn som drog in över Sverige den 14 tilltog vinden och blev hård vid främst Västkusten, men även i fjällen med orkanbyar på 34 m/s i Sylarna i södra Jämtlandsfjällen. Hösten var sannerligen här, även om den meteorologiska definitionen för höst (fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur under 10 grader) inte var uppfylld än i den delen av landet. Hösten var ju annars tidig i år i norr, men sedan dröjde det till septembers kyliga avslutning innan hösten vandrade vidare söderut.

Regnet den 14 drog åt nordost till den 15 och stannade upp i ett nordväst-sydostligt stråk genom norra Norrland. Samtidigt följde nästa regn in över västra Götaland, så det blev regnigt även där. Störst regnmängd i söder (där det mesta föll under natten till den 16) blev 44 mm i Havraryd. I norr föll det mesta på dagen och där fick Långträsk i södra Lappland 40 mm och Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland 35 mm. I det allmänt ostadiga väderläge som följde i hela landet dagarna därefter fortsatte det att falla mycket regn på sina håll. Den 16 fick Södersel i nordligaste Ångermanland 40 mm och den 17 fick Havraryd 47 mm och Hattsjöbäcken i norra Ångermanland 35 mm. Dessutom var det blåsigt, inte minst vid väst- och sydkusten. Halmstads flygplats noterade mycket hårda vindbyar både den 16 (med som mest 22 m/s) och den 18 (också då 22 m/s).

Mer regn och första rejäla snöfallet för säsongen

Mer regn skulle komma ungefär en vecka senare. Den 22-23 passerade ett regnväder åt nordost över landets mellersta delar. Samtidigt vällde sensommarvärmen upp igen söderifrån. Temperaturkontrasten i landet skärptes markant och det regn som blev stillaliggandes mellan kalluften i nordväst och sensommarvärmen i sydost blev långlivat och kraftigt. Just att det låg stilla länge bidrog till de stora mängderna. Den 23 föll 35 mm i Ulvsjö i norra Dalarna och dygnet därpå än mer med Sveg 44 mm, Ånge-Parteboda i västra Medelpad 44 mm, Lillhärdal 41 mm, Edsbyn i Hälsingland 41 mm, Handsjön i sydligaste Jämtland 41 mm, Mora i norra Dalarna 41 mm, Föne i norra Hälsingland 40 mm och Fågelsjö i norra Dalarna 40 mm, bara för att nämna de stationer som fick 40 mm eller mer. Den 25, när regnet försvagades alltmer, föll ändå 37 mm i Säter i södra Dalarna. 

Det var som sagt inte bara regn som föll, utan även säsongens första rejäla snöfall över främst Härjedalen. På morgonen den 25 var alltså det officiellt största snödjupet 22 cm, men det skulle inte förvåna om snödjupet någonstans överskred 30 cm. Snöfall i högre terräng i september är inte alls ovanligt, men så pass mycket och omfattande snöfall som det här och även i lägre terräng är inte alls lika vanligt.

Kalla nätter, soliga dagar

Norr om regnet och snön hade kylig höstluft fått ett stadigt grepp. Så när regnet gett vika den 26 kunde kalluften börja dra söderut. Vinden tilltog igen och främst över Östersjölandskapen blåste det tidvis hårt de följande dagarna, inte minst den 28 med stormbyar på Ölandsbron. Samtidigt föll ett 17 meter högt träd på ett hyreshus i Kalmar. Nattkylan blev påtaglig i hela landet och fyra nätter på raken noterades nytt säsonglägsta, först 6,9 minusgrader i Ljusnedal den 26, sedan 7,1 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 27, 8,2 minusgrader i Ljusnedal den 28 och till slut 9,0 minusgrader i Ljusnedal den 29. Med kylan gjorde också hösten en rejäl framryckning i söder. Det var soligt på många håll, även om dagarna delvis inleddes med dis och dimma. Undantaget var främst Östersjölandskapen där vinden från hav förde in en del moln. Dag efter dag blev luften lite varmare igen, så det blev till slut riktigt behagliga dagstemperaturer. En föraning om en stundande Brittsommar i oktober kanske?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet