Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort om marsvädret 2024 med SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

Vårvinterlunk

Uppdaterad
Publicerad

Tämligen intetsägande marsväder i år, där den egentliga våren i söder tvekar. I norr delvis trivsamt och soligt vårvinterväder.

Här summeras väder månaden, medan analys av marsvädret gör nedslag bland enskilda händelser.

Varmare än normalt i hela landet… nästan

Kallare perioder förekom, men mildvädret dominerade. Frånsett en ynka mätstation hamnade mars månads medeltemperatur på 0–3 grader över det normala sett till referensåren 1991–2020. Har ni förresten koll på vad normalt väder i mars?

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Alla som mer eller mindre högljutt klagat på bristande vårvärme under månaden har nog redan glömt fjolåret, 2023, då mars var kallare än i år i hela landet. Varmare än i år hade man senast 2022 i främst Norrland, medan det längre söderut även är tillbaka till 2020 eller delvis 2019 som gäller för att hitta en varmare marsmånad än årets.

Såväl torrt som nederbördsrikt

Under sex av månadens 31 dygn (tre i mitten och tre på slutet) noterades 20 mm eller mer i landet. Det gav att det lokalt i ett stråk från norra Värmland till inre delen av mellersta Norrland noterades mer än dubbelt så mycket nederbörd som normalt. Å andra sidan var det torrt eller mycket torrt, lokalt under hälften av normalt) i södra och östra Götaland och sydöstra Svealand samt i fjällkedjan.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Större delen av landet hade nederbördsrikare marsväder i fjol, 2023 alltså, men lokalt sedan 2019. Och omvänt, 2022 var till stor del var torrare än i år. I västra fjällen är det dock länge sedan mars var lika torr som i år. Många marsrekord lyder redan 0 mm eller nära det, men så torrt var det inte någonstans i år.

Nordlig sol och övervägande lugna vindar

Solen var till stor del en bristvara i mars. Undantaget är delar av västra och norra Norrland där solen sken mer än brukligt. Lokalt noterades rekordlite solskenstid i mars:

Nordkoster, Bohuslän 83 timmar mot tidigare 124 timmar 2009 (startår 2006)

Svenska högarna, Uppland 103 timmar mot tidigare 112 timmar 2009 (startår 2007)

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Frånsett några blåsiga dygn i månadens mitt var vinden beskedligare än brukligt för att vara mars. Genomsnittlig byighet för vinden är under det normala i så gott som hela landet.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

MARS 2024 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 5,3 grader i Malmö och Göteborg

Lägst månadsmedeltemperatur: 9,0 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 2,9 grader över det normala i Ulricehamn, Västergötland (3,7 grader mot normala 0,8 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur (som enda station i landet med underskott): 0,3 grader under det normala i Nikkaluokta, Lappland (9,0 minusgrader mot normala 8,7 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 85,9 mm i Töcksfors, Värmland

Minst månadsnederbörd: 5,1 mm i Abisko, Lappland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 261 % i Våmhus, Dalarna (71,7 mm mot normala 27,5) och i Multrå, Västergötland (58,4 mm mot normala 22,4 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 22 % i Storlien-Storvallen, Jämtland (13,1 mm mot normala 59,9 mm)

Mest solskenstid: 142 timmar i Storlien-Visjövalen, Jämtland

Minst solskenstid: 83 timmar i Nordkoster, Bohuslän

Mest solskenstid i procent av normalt: 134 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (142 timmar mot normala 106 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 50 % i Nordkoster, Bohuslän (83 timmar not normala 165 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 29,6 m/s i Stekenjokk, Lappland den 14–15

Högst byvind i fjällen: 34,1 m/s i Stekenjokk, Lappland den 14–15

Högst medelvind vid kusten: 24,2 m/s i Örskär, Uppland den 16

Högst byvind vid kusten: 28,5 m/s i Örskär, Uppland den 16

Högst medelvind över inlandet: 12,0 i Naimakka, Lappland den 16

Högst byvind över inlandet: 21,0 m/s på Visby flygplats, Gotland den 17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet