Jämfört avvikelsekartan för främst januari, men även februari, ter sig mars som en kall månad. Sett till referensåren 1961–1990 var den dock varmare än brukligt i hela landet. En blöt inledning följdes av övervägande torrt väder, så sammantaget en såväl blötare som torrare månad än brukligt, utan att på något sätt sticka ut speciellt mycket.
Enskilda händelser att lyfta fram ur marsvädret är extremt mycket snö i norra Lapplandsfjällen, mest i landet på närmare 30 år. Dessutom noterades på såväl Gotland som i Skåne vintersäsongens största snödjup i mars, men det kanske säger mer om hur vintern dessförinnan var? Av och till blåste det rejält i fjällkedjan, och därutöver är det främst ovädret som danskarna döpte till Laura som är värt att nämna. Ett ganska kortvarigt men ack så ettrigt stormoväder passerade nämligen över södra Götaland den 12.
Milt, men långtifrån extremt
Övervägande milt, men med flera kortare kalluftsvisiter gör att månaden som helhet landar rätt allmänt på 2–4 grader över det normala sett till referensåren 1961–1990. Några tydliga skillnader finns inte, utan avvikelsen är i grova drag ganska jämnt fördelad över riket. Det finns klara likheter mellan årets mars och mars 2017, och i söder även 2019. För att hitta en kallare mars än årets är det 2018 som gäller, för då var mars kall. I övrigt har det däremot varit gott om milda marsmånader på senare år, så för olika delar av landet var det varmare senast 2019, 2017, 2016, 2015 eller 2014. Inga månadsrekord slogs.