Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera inställda avgångar inför ovädret som väntas dra in över Västsverige på onsdagen. Foto: SVT

SMHI utökar varning för skyfall i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder med risk för både skyfall och åska drar in över Sverige på onsdagen. SMHI:s gula varning utökas nu till ett större område över södra Sverige.

– Det har redan dragit in över västkusten. Senare under förmiddagen kommer en ny portion över stora delar av Götaland samt sydvästra Värmland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Hon varnar för att stora mängder regn kan falla på kort tid.

– Där vi har varningen kan det komma mellan 40 och 60 millimeter regn. Det kan göra att dagvattenbrunnar inte kan ta emot dagvattnet och att de svämmar över.

Det kan bli regn i stora delar av södra Sverige i dag. I Götaland och västra Värmland varnar SMHI för risk för skyfall. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Just nu är det svårt att förutspå vilka områden som riskerar att drabbas hårdast. Varningen gäller från södra Skåne upp till Leksand och Nyköping i öst från och med lunch till och med klockan 23 på kvällen.

– Det som står i varningen är att det kan vara väldigt stora variationer. Det här ovädret kommer att röra sig norrut senare under kvällen, så det är verkligen ett regn med bred front. Vår varningsvakt tittar hela tiden på om vi ska utöka varningen. Därför är det bra att hålla koll på vår hemsida, säger Frost.

I västra Götaland gick Västtrafik redan i går ut med varsel om inställda avgångar. Under onsdagsmorgonen har flera av dagens avgångar med Västtågen mellan Göteborg och Strömstad och mellan Göteborg och Örebro ställts in. Även mellan Varberg och Uddevalla har avgångar ställts in både under onsdagen och torsdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.