Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Slutresultat för solligan 2013: Antalet soltimmar 21 juni–8 augusti. Foto: SVT

Solligan 2013

Uppdaterad
Publicerad

Nu har solligan fått sin vinnare!

Så är då årets solliga avgjord, med Visby som vinnare!

Det blev en minst sagt hård kamp om den sista av sommarens veckovinster. Även om man går ner på tiondelar så går det inte att skilja topptrion Stockholm, Visby och Ölands norra udde åt.

Solligan

Sammanlagt bjöd årets solliga inte på några direkta överraskningar precis. I topp följdes Visby av två andra solsäkra platser som Ölands norra udde och Karlskrona (där mätare är placerad på Kungsholms fort i Karlskronas yttre skärgård). På en hedrade fjärdeplats återfinns Karlstad, för normalt brukar inlandsstationerna har svårt att hävda sig i konkurrensen. Se bara på Kiruna och Östersund som är de två mätplatser som fått minsta antal soltimmar denna sommar. Men så var också vädret inte alls lika stabilt i mellersta och norra Norrland som i övriga delar av landet under de sju sommarveckor solligan pågick.

Soltid räknas när den direkt solstrålningen är större än 120 watt per kvadratmeter, oavsett tid på dygnet.

Uppdaterad fredag 9 augusti 2013 kl 19.50

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solligan

Mer i ämnet