Årstidernas läge när temperaturdygnet den 27 juni avslutats där gult betyder vår, grönt betyder sommar. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Sommaren 2022

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgens värme gjorde att den meteorologiska sommaren gjorde tidig entré

Sommaren 2022 anlände först till Uppsala i Uppsala, det på påskdagen den 17 april. Dagarna därpå anlände sommaren till fler platser i Mälardalen och i en remsa innan för västkusten. Officiellt fick Örebro sommar på annandag påsk den 18 april, följt av Göteborg och halländska Halmstad den 19 april och skånska Helsingborg den 20 april. Det är en mycket tidig start för sommaren, dock ej rekordtidig någonstans.

I början av maj fick ytterligare områden i västra Götaland sommar. När maj går mot sitt slut har sommaren tagit stora steg norrut över landet men i inre Götaland hänger man lite efter. Juni har fått sin början och efter en hyfsat varm start på månaden så har sommaren nu tagit över i söder och jobbar sig mer och mer in över fjälltarkterna. Nu i slutet av juni månad har värmen tagit över hela landet men trots det envisas våren kvar i de norra fjälllen.

För att det ska få bli meteorologisk sommar måste dygnsmedeltemperaturen vara 10,0 grader eller högre i fem dygn på raken, varefter det första av dessa dygn anges som startdatum. Läs mer om våren och dess normala ankomst i ”När brukar det bli sommar?” här nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet