Skur-regn ger mycket regn på en del platser medan andra får ingenting eller mycket lite. Kartan till vänster visar sammanställning av totala regnmängderna i juli. Kartan till höger visar regn som kommit hittills i augusti i procent av vad som är normalt (medelvärdet 1961-1990). Foto: SVT/Nitzan Cohen

Sommarregn är orättvist

Uppdaterad
Publicerad

Sensommaren är här och vi har nu kommit in i en ostadigare sommarperiod. Den varmaste luften börjar dra sig söder ut i Europa och den svalare ishavsluften vill ta plats allt längre söder ut. Därför bildas också lågtryck på Atlanten som styr in mot norra Europa med moln och regn. Än så länge innehåller hav och land här i Skandinavien mycket värme, vilket bidrar till att det regn vi får blir av skur-karaktär. Regn på sommaren är oftast skurbetonat och ibland kan det dessutom bli mycket kraftigt med inslag av åska. Ja, Ni vet när regnet öser ner på den ena sidan av staden medan solen skiner och det inte kommer en droppe regn över den andra sidan. Därför är sommarregn orättvist.

Nu efter den extremt torra sommaren i större delen av landet är törsten stor i naturen. I slutet av juli kom på kort tid stora regnmängder ibland annat södra Norrland, varför kartan för juli månad ger en månadssammanställning som ser mindre  torr ut här än i resten av landet. Tacksamt nog kom regnet i främst Hälsingland över områden som härjades av bränder.

Vädret har sen i augusti fortsatt att vara ostadigt och regn har kommit på många platser. En del platser har, visserligen på enstaka eller några få tillfällen fått  mycket regn. Som exempel har vi Hästveda i Skåne som till mitten av augusti fått 110 mm, och Söderby-Karlsäng i Roslagen samt Arjeplog som hittlills i augusti fått runt 75 mm. Samtidigt ser vi på kartan att det finns flera stora och mindre områden med röda fläckar. En stor del av Värmland, Ångermanland och sydöstra Småland, och södra Öland har till exempel knappt fått en droppe regn hittills i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.