Foto: SVT

Så påverkar vädret valet – kan få oss att ta större risker

Uppdaterad
Publicerad

Ruskväder kan faktiskt hindra någon att rösta och pangväder kan få oss att ta större risker.

Sverige går till val på söndag i ett väder som skiftar i landet och varierar under dagen. Luften är i helgen fortsatt varm för årstiden, även om moln och regn gör att temperaturen på de flesta platser håller sig under 20 grader.

I Sverige finns ingen statistik på hur vädret på valdagen påverkar om och hur vi röstar. Kanske beror det på att vi har en hel, lång dag på oss att rösta och att vädret den här årstiden inte utgör ett hinder för oss att gå ut. Även om det skulle bli ruskväder så skulle det inte pågå i 12 timmar någonstans i Sverige.

Större risker vid vackert väder

Inom psykologin finns däremot studier om hur vädret påverkar vårt humör och sinnesstämning samt vårt beslutsfattande. Till exempel kan vackert väder göra att vi tar större risker, medan tuffare väder gör oss mer försiktiga och konservativa.

Akademiska studier från det amerikanska valet 2016 har visat att varmt väder på valdagen får fler att gå och rösta. En annan studie av presidentvalen mellan 1960 och 2000 visar att mycket varmt väder gör folk mer irriterade och ilskna vilket gör att man går och röstar och kanske också påverkar hur man röstar. Intervjuer gjorda en strålande pangvädersdag ger rapporter om glada människor som är nöjda med demokratin, regeringen och ekonomin.

I USA finns uppgifter om att hårt och kallt väder på valdagen är till republikanernas fördel. Statistiskt har man där kunnat se att valdeltagandet minskat med 1 procentenhet om det regnar när man ska gå och rösta.

I Storbritannien däremot räds man inte dåligt väder. Där ser man ingen påverkan på valdeltagandet vid ruskväder enligt professor Stephen Fisher, professor i politisk sociologi vid Oxfords universitet.

Ljusförhållanden påverkar

Däremot har man just i Storbritannien sett skillnad på valdeltagandet under olika årstider och alltså om dagsljus råder eller ej. Forskare har studerat mer än 4000 fyllnadsval i Storbritannien och de finner att valdeltagandet är som högst när det är som ljusast under vår- och försommarmånaderna mars till juni. Lägst är valdeltagandet mellan november och januari. I den brittiska kontexten skulle en förflyttning av ett val från exempelvis september till maj öka valdeltagandet med 5,2 procentenheter.

Ja, självklart blir vi påverkade av vädret. Vi människor är så komplexa och så olika känsliga. Olika yttre faktorer såsom t ex kyla, värme, blött, torrt eller soligt kan säkert påverka vårt undermedvetna ända fram till ett beslutsfattande och handling vid vissa tillfällen.

Hur blir då vädret på valdagen?

På söndag är vädret valfritt, för då finns andra val att göra. Eller rättare sagt är vädret fritt från val, för vi får ju alltid det väder vi får, vi har inget annat val. Lördagsregnet fortsätter då upp över norra Norrland, samtidigt som det nya skurbandet i sydväst aktiveras och övergår i ett mer sammanhängande regn. Mellan regnen finns även på söndag plats för en del sol. Följ prognosutvecklingen här. Eller titta på Sverige röstar på valdagen med start 7.55

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.