Leif GW Persson, Isabella Löwengrip och Bert Karlsson är några av de kändisar som ställt sig bakom partierna. Foto: Maja Suslin/TT, Fredrik Sandberg/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Här är veckans politiska nyheter som du kanske missade

Uppdaterad
Publicerad

Desinformation, kändisar som tar ställning och nya SD-skandaler. Här är några av veckans politiska nyheter som du kanske missade.

S-politiker delade lögner om Moderaterna – från Kuwait

Nyligen uppdagades det att felaktig information om Moderaternas och Sverigedemokraternas politik spreds i sociala medier. Informationen, som presenterades på arabiska, delades bland annat av fyra lokala socialdemokratiska företrädare.

I veckan presenterade Moderaterna en utredning som bland annat visar att det första inlägget publicerades på ett Facebook-konto som sade sig verka i Kuwait.

Moderaterna kritiserade också Socialdemokraterna.

– Vår uppfattning är att S tagit alldeles för lätt på den här frågan. S måste nu agera kraftfullt för att dementera, sa partisekreterare Gunnar Strömmer bland annat.

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, slog dock tillbaka:

– Det är högst beklagligt och vi har gjort vad vi har kunnat för att dementera de uppgifterna. Vi har också skiljt de personer som har delat de här felaktiga uppgifterna från sina uppdrag, säger han.

Hemlig inspelning med SD-topp väcker vrede

I veckan avslöjade Aftonbladet att riksdagsledamoten Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, har åkt taxi för närmare 330 000 kronor sedan 2014. Flera av resorna var privata. Stefan Jacobsson åkte också på partiledaren Jimmy Åkessons ”glitterfest” med sin sambo. Genom att bokföra eventet som en konferens fick han pengar för hotell och traktamente. Stefan Jacobsson valde sedan att dra tillbaka sin kandidatur.

Bara dagar senare avslöjade Aftonbladet hur Stefan Jakobsson påstår sig ha en medhjälpare som kan ”rigga” regeringskansliet och göra sig av med SD-kritiker. Detta i en hemlig inspelning som tidningen tagit del av.

– I det här fallet så kan personen rigga upp hela riksdagshuset. Plocka bort de tjänstemännen som motarbetar oss, ska Stefan Jakobsson bland annat ha sagt under inspelningen, enligt Aftonbladet.

Avslöjandet väckte vrede hos flera ministrar.

”Det är dessa professionella tjänstemän som garanterar smidiga maktskiften, en grundbult i vår demokrati, som SD planerat att 'plocka bort' när de ska 'rigga' regeringskansliet. SD:s inställning utgör ett hot mot vår demokrati”, twittrade civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Kändisarna tar ställning

I takt med att valdagen närmar sig med stormsteg har allt fler kändisar valt att ta ställning offentligt.

På torsdagen publicerade Aftonbladet ett upprop med rubriken ”Vad som helst men aldrig SD”, som skrivits under av runt 250 kändisar. Bland dem Tommy Körberg, Eva Röse, Björn Ranelid, Jill Jonsson och Mikael Persbrandt.

Sedan tidigare har bland andra Isabella Löwengrip tagit ställning för Centerpartiet, Leif GW Persson för Socialdemokraterna medan Bert Karlsson har kampanjat för KD.

SD har bland annat fått stöd av Carolas exmake Runar Sögaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.