Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson. Foto: Thommy Tengborg/TT

Sverigedemokratisk riksdagsledamot lämnar sina uppdrag efter avslöjanden

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson drar tillbaka sin riksdagskandidatur inför valet. Detta efter Aftonbladets avslöjande att han låtit skattebetalarna stå för notan för flera resor, hotellvistelser och felaktiga traktamenten.

”Det har hela tiden varit min vilja att göra rätt för mig och när det blivit fel har jag begärt att få rätta till det”, skriver Stefan Jakobsson i ett pressmeddelande sent på tisdagkvällen.

”Trots detta upplever jag att anklagelserna och misstankarna mot mig tar upp utrymme som våra partiföreträdare behöver för att kommunicera vår politik. Detta riskerar att försvåra för partiet att genomföra valspurten som man planerat och kan försämra partiets chanser att vinna valet den 9 september.”, motiverar han beslutet.

Stefan Jakobsson, som sedan 2014 åkt taxi för närmare 330 000 kronor, har avslöjats med att utöver detta låta skattebetalarna stå för en rad privata resor till vänner och nattklubbar samt betala familjens semesterboende på Gotland och i Idre fjäll. 

Fest bokfördes som ”konferens”

Jakobsson bröt enligt tidningen även mot riksdagens regler när han i vintras reste till en fest som partiledaren Jimmie Åkesson arrangerade i sin hemstad Sölvesborg. Jakobsson redovisade resan som ”konferens” och begärde ersättning för bil, traktamente och hotell för både honom själv och sambon.

Flera andra riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna, som också var på plats, har inte begärt någon ersättning, enligt riksdagsförvaltningen.

Innan Stefan Jakobsson meddelade att han drar tillbaka sin riksdagskandidatur sade Partiledaren Jimmie Åkesson att förtroendet för honom ”naggats i kanten”:

– Jag förstår om man som väljare är oerhört besviken på en person som gör fel flera gånger, säger han till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet