Talmansrunda, samhällskontraktet och bonus malus. Det är några ord som svenska politiker slänger sig med. Foto: SVT

Svenskarna förstår inte vad politikerna säger – det här betyder orden

Uppdaterad
Publicerad

Förstår du inte vad politikerna säger? Då är du inte ensam. Även statsvetare som SVT har talat med undrar vad partiledarna menar med samhällskontrakt.

Jobbskatteavdrag, bonus malus och samhällskontraktet. Det är några av de begrepp som cirkulerat mest inför riksdagsvalet den 9 september.

Samtidigt är det många svenskar som inte förstår vad orden betyder. Det visar en ny undersökning som Språket i P1 har gjort tillsammans med Novus. Detta trots att 70 procent uppger att det är lätt att förstå vad politikerna säger i debatter jämfört med 55 procent vid valet 2014.

Valsmart

Flera krångliga begrepp i debatten

Exempelvis vet 8 av 10 inte vad samhällskontraktet betyder. Samma siffra gäller för talmansrunda.

Begrepp som bonus malus och gymnasielagen är också svåra att förstå.

Statsvetaren Tommy Möller har bland annat forskat på relationen mellan makthavare och folket och han anser att det är ett problem att väljarna inte förstår vad politikerna säger.

– Det är ett kardinalfel att tala över huvudet på folk och använda oklara eller svåra begrepp som gör att folk inte vet vad politikerna säger. Dels misslyckas man med att få ut sitt budskap och dels skapar man ett avstånd till väljarna, säger han.

”Nummer ett är att man har ett begripligt budskap”

Tommy Möller anser att partierna, som genom att de professionaliserats, har blivit bättre på kommunikation men att det fortfarande återstår en del att göra.

– I dag jobbar ju partierna med kampanjverksamhet och kommunikation och då kan man fråga sig hur svårt det kan vara, säger han och fortsätter:

– Nummer ett är att man har ett begripligt budskap så att människor som är någorlunda normalintelligenta ändå förstår innebörden.

”Har inte heller förstått”

Tommy Möller är också kritisk till begreppet samhällskontrakt.

– Det är ett missbrukat ord och jag har inte heller förstått vad det betyder, det verkar vara olika beroende på vem som säger det. Om du bad olika partiföreträdare förklara vad de menar tror jag inte du skulle bli särskilt mycket klokare.

Så många förstår inte de politiska orden – och det betyder de

Jobbskatteavdrag: 4 av 10

En reform som infördes av regeringen Reinfeldt och som innebär att du betalar lägre skatt på din lön.

Gymnasielagen: lite fler än 7 av 10

En tillfällig lag som gett 9000 asylsökande en ny chans att söka uppehållstillstånd. Lagen har dock kritiserats av flera remissinstanser.

Bonus malus: 7 av 10

Betyder ”bra dålig” på latin och som innebär att bilar med höga koldioxidutsläpp får högre skatt de tre första åren. Fordon med lägre utsläpp, exempelvis hybridbilar, får dock en bonus som ger lägre skatt.

Talmansrunda: 8 av 10

Det är talmannen som föreslår vem som ska bli Sveriges statsminister. Riksdagen får sedan i uppdrag att rösta om förslaget och det är den här omröstningen som kallas för talmansrunda.

Samhällskontraktet: 8 av 10

Ett begrepp som inte är helt solklart. Novus och Tommy Möller gör dock tolkningen att samhällskontraktet innebär att du som medborgare ger upp en del av din frihet till staten (delvis betalar skatt och följer lagar) i utbyte mot skydd i form av polis och försvar med mera.

– Metaforen bygger på att vi har ingått ett kontrakt som innebär att vi har ett antal rättigheter som ska levereras från det allmänna mot att vi betalar skatt och sköter oss, säger Tommy Möller och fortsätter:

– När det allmänna inte klarar av att leverera dessa rättigheter så menar man att samhällskontraktet riskeras och att legitimiteten i det politiska systemet är under hot.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet