Foto: TT / Jessica Gow

Polisen: Kan ge fängelse att sälja sin röst

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier pågår diskussioner om att sälja sin röst inför riksdagsvalet. Nu går polisen ut och varnar för att det kan leda till fängelsestraff.

Med mindre än två veckor kvar till valet går nu Polismyndigheten ut och varnar för att det är brottsligt att sälja sin röst.

I ett pressmeddelande konstaterar polisen att den som säljer – eller försöker sälja – sin röst kan göra sig skyldig till mutbrott eller tagande av otillbörlig förmån vid röstning.

Kan ge fängelse i sex månader

Brottsrubriceringen ”tagande av otillbörlig förmån vid röstning” är enligt Polismyndigheten vanligast förekommande och kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Vid grövre fall kan rubriceringen istället bli ”tagande av muta”, ett mutbrott som exempelvis innebär att du har försökt sälja din röst (alternativt avstå från att rösta) till din chef. Här är straffskalan böter eller fängelse i högst två år.

Diskuteras i sociala medier

Inför valet har bland annat Aftonbladet och P4 Blekinge rapporterat att privatpersoner säljer sina röster på sociala medier. Men enligt Katarina Friskman, pressekreterare på Polismyndigheten, är detta inte anledningen till att polisen nu går ut med sin varning.

– Vi har inte fått in några anmälningar utan gör det här i förebyggande syfte. På en del ställen på sociala medier har det florerat olika diskussioner om det här men det här handlar mer om information till allmänheten, säger hon.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet