Politiska diskussioner kan tära på relationen, enligt experten. Foto: SVT

Röstar din partner på ”fel” parti? – så räddar du relationen

Publicerad

Har du en partner som inte tycker som du? I en valrörelse som är mer polariserad än på länge kan förhållandet lätt ta stryk om ni är oense. Så räddar du relationen – enligt experten.

Enligt relationsexperten Charlotte Sander är det inte ovanligt att relationer tar stryk när man står långt från varandra politiskt, särskilt när oenigheten gäller synen på människors värde.

– Det är en väldigt öm punkt där man nästan kan känna sig sårad och kränkt om partnern tycker något som ligger långt ifrån ens egna värderingar, säger hon.

Enligt experten gäller det att acceptera din partners åsikt. Foto: SVT

Vill det sig illa kan relationen ta slut...

Vill man rädda relationen är acceptans och respekt A och O enligt Charlotte Sander.

– Var och en har sina egna upplevelser och åsikter och det kan man inte säga så mycket om, vi är alla olika. Men sådana här saker kan faktiskt leda till att man väljer att gå skilda vägar, att man känner att jag absolut inte kan leva med den här personen eftersom den står så fruktansvärt långt från mina värderingar.

...men det kan också bli en nytändning

Men politiska bråk kan också leda till spänning som gör att relationen får ett lyft, menar Charlotte Sander.

– När man blandar in sina egna sårade känslor kan det bli en personlig vendetta där man tappar distansögonen på vad man egentligen pratar om. På ett sätt kan det vara bra för det kan plötsligt belysa relationen på ett helt annat sätt, säger hon och fortsätter:

– Man kan prata om saker man tidigare inte har samtalat om och få veta nya saker om sin partner. Det kan skapa nyfikenhet och just nyfikenhet är något som man kan tappa när man befinner sig i en längre relation.

I bästa fall kan politiska diskussioner leda till att du blir mer nyfiken på din partner. Foto: SVT

”Otroligt mycket uppdämda känslor”

Vad ska man göra om det drar ihop sig till käbbel vid middagsbordet?

– När man har varit i en längre relation har man förhoppningsvis lärt sig att känna av när det börjar hetta till och vet att man behöver bryta innan det blir bråk.

– Många kliver ur, gör något annat och börjar om. Och det är det man behöver göra. Samtidigt kan jag förstå att det är svårt att göra, speciellt i den här valrörelsen som är så het. Det är otroligt mycket uppdämda känslor.

1) Inse att ni kommer från två olika håll i den specifika frågan som kan handla om allt från uppväxt, erfarenheter, värderingar etcetera.

2) Acceptera det och försök inte ändra eller hävda att du har rätt.

3) Om du känner att du vill ha en förändring, börja med dig själv och fundera över vad din ståndpunkt står för, handlar det om ämnet eller kanske stolthet?

4) Kan vara så att du inte hört din partners åsikt i en speciell fråga, var nyfiken och öppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valsmart

Mer i ämnet