Partipolitisk diskussion den 16 sept 1948 fr v runt bordet Ordföranden landshövding Conrad Jonsson, Sven Linderot /k/, Gunnar Hedlund /bf/ Fritiof Domö /h/, Bertil Ohlin /f/, Ernst Wigforss /S/, Tage Erlander /s/ Foto: SVT BILD/ SÖREN HOFFMAN

Vetenskaplig konsensus

Uppdaterad
Publicerad

En kritik mot klimatvetenskapen är att det skulle råda konsensus, enighet, bland forskarna om orsaker och verkan av jordens uppvärmning. Invändningarna är att en teori som inte tål att kritiseras är ovetenskaplig, vilket är helt riktigt. Men ordet konsensus betyder olika saker i skilda sammanhang.

Enligt Nationalencyklopedin råder konsensus när majoriteten av en befolkning, och i synnerhet beslutsfattarna, är i samförstånd om lagar och förordningar, fördelning av materiella och andra resurser, politiska målsättningar m.m.

Samsyn i IPCCs sammanfattning

Klimatkrisen

Betydelsen ger att när saker och ting stötts och blötts så kommer man fram till de minsta gemensamma nämnarna som alla kan vara överens om. Detta stämmer på sammandraget av FNs klimatpanels, IPCCs, tusensidiga rapport, kallad Summary for policymakers. Experter och representanter från de 195 medlemsländer nagelfar varenda mening som utgör kärnan av den senaste IPCC-rapporten.

Klimatvetenskapen debatteras och kritiseras

Men betydelsen stämmer inte på klimatvetenskapen där resultat debatteras och kritiseras som vilken vetenskap som helst. Inte heller stämmer det på den IPCC-rapport som ovan nämnda sammanfattningen baseras på, Här redovisas aktuellt forskningsläge och motstridiga teorier presenteras tillsammans.

Teori som håller står kvar

Att vetenskaplig konsensus råder betyder att forskarsamhället ställer sig bakom den teori som alltjämt håller för granskning och experiment när andra inte gör det. Men skulle det komma en alternativ teori som ger en bättre förklaring och som står pall för noggranna undersökningar kan den gamla förklaringsmodellen snabbt kasseras. Lite likt en duell i en gammal västernfilm där endast en står kvar efter att krutröken lagt sig. Det vill säga, tills en ny hjälte eventuellt kommer inridande och vågar anta utmaningen.

Så sammanfattningsvis, klimatforskarna är i stort eniga om att jordens klimat håller på att förändras och att det beror på människans utsläpp av växthusgaser. Ingen annan teori har än så länge visat sig vara en värdig utmanare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet