Foto: SVT.

Hård kritik mot SVT:s ”Min sanning”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktas hård kritik mot SVT:s intervjuprogram ”Min sanning”. Anledningen är att man i tisdagens sändning hade förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin som gäst.

Littorin avgick hastigt ur regeringen för tre år sedan efter anklagelser om sexköp. Dagens kritik kommer från den anonyma kvinna som anklagat Littorin för att ha köpt sex av henne.

I en artikel i Aftonbladet kritiserar den anonyma kvinnan Sveriges Television för att, på bästa sändningstid, låta Sven-Otto Littorin redogöra för sin syn på sexanklagelserna.

Anklagelserna om sexköp är något som Sven-Otto Littorin starkt tillbakavisar.

”Spik i ögat”

I artikeln i Aftonbladet skriver den anonyma kvinnan, som kallas för ”Anna”:

”Det känns som en spik i ögat när Littorin nu ska sätta sig och berätta sin osanning rakt in i de svenska hemmen på bästa sändningstid. Det är som att någon hånskrattar mig och alla andra i min situation rakt i ansiktet.”

Carin Ahlqvist är redaktör för ”Min sanning” och hon förstår att programmet kan ha varit jobbigt att se på för ”Anna”.

– Jag kan förstå att det känns tufft att sitta och lyssna på en person som man tycker ljuger.

Det verkar som det finns två sanningar. Hur resonerade ni när ni bestämde er för att ge så stort utrymme för ena parten?

– Min sanning är ju ett program där vi bjuder in en person. En gäst, en timme och ett samtal, säger Ahlqvist.

– Vi var intresserade av att höra Sven-Otto Littorins berättelse. Men den ska sedan ta spjärn mot kritiska och initierade frågor. Och det tycker jag att den fick.

Om ”Anna” skulle vilja träda fram offentligt skulle hon få berätta sin sanning?

– Absoult. Det finns säkert forum i Sveriges Television där det skulle tas emot med öppna armar, säger Carin Ahlqvist. Om hon blir en av ”Min sanning”s gäster framöver kan jag inte säga just nu.

”Dit nådde vi inte”

Littorin har sedan avgången nekat till sexköpsanklagelserna. Och frågan är om ”Min sanning” förde frågan längre.

–  Självfallet jobbade vi på att vi skulle få fram helt nya uppgifter men dit nådde inte vi. Han gav inte mer än det som redan har sagts, säger Mette Friberg, ansvarig utgivare på SVT, till Göteborgs-Posten.

Tv-reportrar: Abdul Hibombo och Martin Grill

Klippning: Oskar Lindell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.