Tibor Navracsics kandiderar till posten som kulturkommissionär. Foto: TT

Kontroversiell kommissionärskandidat frågas ut

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen är det Tibor Navracsics tur att frågas ut av EU-parlamentet. Och han kan förvänta sig tuffa frågor av parlamentarikerna.

Tibor Navracsics som är utrikesminister i Viktor Orbáns högerregering utsågs redan i somras till landets kandidat till EU-kommissionen. Men det var först i september som EU-kommissionens ordförarande Jean-Claude Juncker presenterade vilka poster som han ville ge de olika kandidaterna. Och om Juncker får som han vill ska alltså Tibor Navracsics ta över som kulturkommissionär.

För Navracsics del är det främst hans fyra år som justitieminister i Viktor Orbans regering 2010—2014 som spökar, med tanke på den kritik som Ungern under de senaste åren fått för åtgärder som bland annat ansetts slå mot yttrandefrihet och domstolarnas oberoende.

EU:s kulturkommissionär

Wikström ställer fråga

Och ikväll med start klockan 18 ska Tibor Navracsics frågas ut i EU-parlamentet. Förutom frågor från parlamentets stora partigrupper kommer han också frågas ut av kulturutskottes ledamöter. Cecilia Wikström (FP), som är ordförande i utskottet för framställningar i Europaparlamentet kommer också att ställa frågan:

”Som ordförande i utskottet för framställningar slår jag vakt om medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter. Jag vill veta hur du föreställer dig kunna ha ett givande samarbete med oss i Europaparlamentet, en institution som står upp för de rättigheter och de friheter som du och din regering så kraftfullt har motarbetat”.

Omröstning väntar

Om Tibor Navrancsics klarar utfrågningen, som beräkans pågå i nästan tre timmar, och sedan också omröstningen i parlamentet kommer han att få ansvara för kultur-, utbildnings- och medborgarskapsfrågor. Han efterträder Androulla Vassiliou.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU:s kulturkommissionär

Mer i ämnet