Magdalena Malm, direktör på Statens konstråd. Foto: Guowei Yang.

Så drabbas kulturen av budgetkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det offentliga kulturlivet i Sverige får vänta länge på besked om budgeten 2015. Satsningen på miljonprogrammen kommer frysas i väntan på nya besked.

På onsdagen röstades regeringens budget ner i riksdagen och alliansens budget röstades igenom.

Uteblivna satsningar

Krisen påverkar också hela det offentliga kulturlivet eftersom satsningarna i S/Mp-budgeten fryser inne.

Kulturval 2015

I Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag ingick en satsning på kultur i de svenska miljonprogrammen för 230 miljoner kronor. Någon motsvarighet finns inte i Alliansens budget och alltså blir satsningen sannolikt inte av, åtminstone inte före det planerade extra valet.

– Det är tråkigt. Samtidigt kan vi säga att det vi jobbar med, konsten i det offentliga rummet, är ännu mer aktuell i det här politiskt osäkra läget, säger Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd.

Den avbrutna satsningen berör också de lokala aktörer som skulle samarbetat med Statens konstråd.

”Flexibla för korta varsel”

En annan satsning som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville göra var att införa fri entré på statliga museer. Men på Moderna Museet håller man sig öppna inför förändringar som kommer eller inte kommer under 2015.

– Vi tänker inte så mycket just på den satsningen utan på verksamheten som vi presenterar och arbetar med, säger Ann-Sofi Noring, vice museichef på Moderna Museet.

– Vi är väldigt flexibla så om det skulle genomföras med kort varsel så är vi helt redo att öppna upp portarna på det sättet, säger hon.

Föregående års budget fortsätter gälla

Så vad händer då på nyårsafton om det inte finns någon ny budget på plats?

– I det här läget så är det det föregående årets budget som fortsätter gälla. Så vi jobbar vidare tills det kommer en ny budget som vi behöver förhålla oss till, konstaterar Magdalena Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturval 2015

Mer i ämnet