Peter Malmqvist, chefsanalytiker hos fondkommissionären Remium. Foto: TT

Finansanalytiker: Därför får Ericssons vd lämna bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Svag kurs- och vinstutveckling. Det är orsaken till att telekombolaget Ericssons högsta chef nu får gå, menar finansanalytikern Peter Malmqvist. ”Ingen vd lämnar frivilligt, det gör med stor säkerhet inte Hans Vestberg heller”, säger han.

På måndagen meddelade Ericsson via ett pressmeddelande att bolagets vd och koncernchef Hans Vestberg lämnar bolaget med omedelbar verkan. Den senaste tiden har Vestberg varit ifrågasatt. Ericssonaktien har fallit 23 procent i år, medan börsen som helhet bara har sjunkit knappt 3 procent, skriver TT.

I mitten av juni rapporterade Svenska Dagbladet att den amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet granskar Ericsson för misstänkt korruption. Telekombolaget har också bekräftat att man fått frågor om korruption från amerikanska myndigheter.

ERICSSONS VD FÅR GÅ

I juni fick även bolagets Asienchef Mats H Olsson lämna bolaget. Enligt Svenska Dagbladet har bolaget tillsatt en intern utredning för att granska den före detta chefen. Flera visselblåsare ska ha larmat om misstänkt korruption och olämpligt uppträdande.

Svag kursutveckling

Men Peter Malmqvist, chefsanalytiker hos fondkommissionären Remium, tror inte att korruptionsmisstankarna har med måndagens besked att göra. I stället handlar det om Ericssons svaga kurs- och vinstutveckling.

– Den har vandrat i sidled i många år. Även om det inte betyder att Hans Vestberg är en dålig ledare så vill de flesta börsbolag byta den översta ledningen i sådana lägen. Mot den bakgrunden är det varken dramatiskt eller överraskande, säger han till SVT Nyheter.

Men beskedet kommer ändå lite oväntat, menar han.

– Det har varit spekulationer, vilket det alltid blir när ett bolag har en kursutveckling som är sämre än genomsnittet, men det verkade ändå som att han hade fått förtroende att sitta kvar ytterligare ett år.

Höga arvoden

Toppchefernas löner hos Ericsson är bland de högsta i svenskt näringsliv. Sedan 2010 har ledningsgruppen håvat in 1,3 miljarder kronor, varav Hans Vestberg 265 miljoner kronor. Hans höga lön har kritiserats av bland andra den norska oljefonden som gjort investeringar i Ericsson. Fonden har även gått till attack mot höga chefslöner hos andra bolag som de investerat i, skriver TT.

Samtidigt menar Peter Malmqvist att Hans Vestberg har haft ett oerhört svårt jobb. Ericsson har länge jobbat på en mycket tuff marknad, de senaste åren med stark konkurrens från Kina.

– Det är det absolut svåraste storbolaget att leda av samtliga på Stockholmsbörsen.

Vad händer med bolaget framöver, tror du?

– Det enda man kan vara säker på är att det som Ericsson har hållit på med de senaste fem åren, kostnadsrationaliseringar, kommer att fortgå. Det är ingen krisbransch, men den tuffaste branschen man kan vara i bland storbolagen.

Ett osäkerhetsmoment

SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall menar att en temporär lösning, som nu blir fallet med vice vd:n Jan Frykhammar, är ett osäkerhetsmoment.

– Men jag tror ändå att det kommer att tolkas ganska positivt, att det händer någonting, säger han till TT.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att Hans Vestberg har fått personalen mot sig och att känslan är att många nyckelpersoner väljer att söka sig från företaget. Det slår mot den innovationskraft som företaget behöver för att vända utvecklingen.

– Ericsson försöker svälta sig ur den här situationen och det som drabbas först är produktutveckling bland ingenjörerna, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ERICSSONS VD FÅR GÅ

Mer i ämnet