Genrebild Foto: SVT

Fem av sex i skolinbrottsligan får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot den skolinbrottsliga som härjat på flera platser runtom i landet under våren och sommaren. Det blir fängelsestraff för fem av de sex åtalade fastställde Borås tingsrätt.

Det är sex unga män från Malmötrakten i åldrarna 17 till 27 som har stått inför rätta vid Borås tingsrätt misstänkta  för att ha stulit i första hand surfplattor och datorer. Nu döms fem av de sex männen till olika långa fängelsestraff.

I målet finns 33 åtalspunkter som gäller grov stöld och två åtalspunkter som gäller försök till grov stöld.

Skolinbrott i Sydsverige

Brotten som har begåtts under tiden har alla riktats mot skolor utan om ett fall som riktats mot en skolförvaltning. Brottsplatserna är utspridda över Skåne, Blekinge, Småland, Halland och södra Västergötland samt Trondheim i Norge.

Två får längre fängelsestraff

De två unga männen som fått längs straff är 21-åringen och 27-åringen.

21-åringen döms till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat grov stöld och ska betala skadestånd på 1,5 miljoner kronor till fem av de som drabbats av inbrotten. 17 av skadeståndsyrkandena ogillas dock eftersom de inte gick att styrka enligt rätten, däribland flera kommuner i Blekinge och Småland.

27-åringen döms till ett år och fyra månaders fängelse för grov stöld och ska betala drygt 900 000 kronor i skadestånd.

Tre av de andra männen döms från fyra månaders fängelse upp till ett års fängelse. Den yngsta av dem, 17-åringen, frias från grovt stöld.

Frias från flera punkter

Skolinbrottsligan stod åtalad för grov stöld i Borås, Svenljunga, Ljungby, Växjö, Emmaboda, Tranemo, Ronneby, Alvesta, Karlshamn, Halmstad, Nybro, Älmhult, Karlskrona, Jönköping, Tingsryd, Bromölla, Mölndal, Olofström och Trondheim i Norge.

De åtalade frias även från flera av inbrotten eftersom de inte går att styrka.

Värdet på det stulna uppgår till omkring fem miljoner kronor och totalt handlar det om 35 inbrott på skolor, de flesta i södra Sverige. En mycket liten del av det som stulits har återfunnits i Sverige och i flera fall har några av de stulna datorerna hittats i Serbien.

Greps i maj

Inbrotten har skett under vinter, våren och sommaren 2016 och det första gripandet skedde i början av maj. Fyra personer har suttit häktade för brotten och enligt åtalet bör brotten betecknas som grova bland annat eftersom gärningsmännen ”agerat hänsynslöst och deltagit i systematisk brottslig verksamhet.”

I bevisningen har bland annat analyser av de inblandades mobiltelefoner, skospår och bilder från övervaknignskameror ingått. Stöldgods har också påträffats i en bostad där en av de åtalade vistades under den aktuella perioden.

Drabbade de mest utsatta

SVT Nyheter Blekinge har vid flera tillfällen berättat om skolor i länet som drabbats av inbrott, då främst under våren. Bland annat utsattes tre skolor i länet av ligan under samma natt i slutet av april.

Vi berättade också om hur datorstölderna på skolorna i Blekinge i flera fall drabbade de mest utsatta eleverna. På Snäckebacksskolan i Ronneby kan elever med särskilda behov inte följa med i undervisningen utan tekniska hjälpmedel.

Här fångades tre av de åtalade på en övervakningsfilm på väg in i en affär utanför Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet