Den tidigare dagakutmottagningen i Karlshamn har ersatts av en akutmottagning dit dörren är stängd. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Positiv start för akutsjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna var många mot att dagakuten i Karlshamn skulle slå igen. Men drygt två och en halv månad efter stängningen visar landstingets egen utvärdering på en positiv start.

Den 7 september slogs dörrarna till dagakutavdelningen i Karlshamn igen.

Landstinget Blekinge har nu gjort en första utvärdering av omorganisationen av akutsjukvården i Karlshamn. Den visar på att akutsjukvården i den västra delen av länet har utvecklats väl efter stängningen av dagakuten.

– Det är klart att det fanns en oro innan och farhågor för hur det skulle bli, men det har fungerat bra. Ungefär efter den plan vi hade. Man tar emot de patienter som man ska ta emot och vi lägger i stort sätt in lika många som vi gjorde förr, säger sjukhuschefen Lars Almroth.

En del har gått fel

Dörren stängdes för allmänheten för vanliga akutbesök. Istället måste man nu komma in med ambulans, bedömningsbil eller genom remiss från vårdcentral.

Hittills har den nya akutavdelningen tagit emot drygt 700 patienter.

– Det har kommit en del patienter som ringt på och som har kommit lite fel. Det är ju så att det är många som ska veta om hur den nya verksamheten fungerar, säger akutavdelningens chef Eva Åsheden.

Hon säger också att det har varit mycket nytt att ta in för personalen.

– Det har varit ganska turbulent. Det har varit mycket arbete och mycket utbildningar under hela hösten.

Stora protester innan

Protesterna var många innan stängningen. Många klagomål kom om att man skulle behöva åka långt för att söka vård akut.

Men färre än väntat har sökt akutsjukvård på närliggande mottagningar. Ungefär två patienter per dygn i Kristianstad och runt fyra i Karlskrona.

Däremot har besöken hos vårdcentralerna i Karlshamn ökat något.

I dag är akutavdelningen endast öppen dagtid, vilket även dagakuten var. Men efter nyår kommer akutavdelningen i Karlshamn ha öppet dygnet runt. Då på samma sätt som nu, det vill säga endast för patienter som kommer in via ambulans, remiss eller bedömningsbil.

– Det kommer bli en ökad service för de i västra Blekinge, säger sjukhuschef Lars Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.